Stanovisko V4-ky je dnes v Európe nevyhnutné
21 | 11 | 2019 I redakcia
Vyšehradské krajiny sú spojené nielen spoločnou minulosťou, ale aj spoločným súborom hodnôt. Píše maďarská tlačová agentúra MTI.

Názory Vyšehradskej štvorky sa dnes v Európe stali nevyhnutnými pre ich vynikajúcu spoluprácu, pri ktorej sa vždy usilujú dosiahnuť spoločné stanoviská a nie prehĺbiť kontroverzné otázky, uviedol László Kövér, predseda maďarského parlamentu v pondelok na schôdzi predsedov V4-ky v Prahe.

Vyšehradskí prezidenti na stretnutí vo Valdštejnskom paláci v sídle českého senátu diskutovali o skúsenostiach troch desaťročí po zmene režimu a výzvach, ktorým dnes čelia štyri vyšehradské krajiny-Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Slovensko.

Premiéri V4 si pripomenuli revolúciu: "Kým pred 30 rokmi sme chceli byť súčasťou Európy, dnes sme jej budúcnosťou" vyhlásil Orbán
Premiéri V4 a predseda Spolkového snemu si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorej dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | TASR


Spolupráca viedla vždy spoločné ciele

„ Pred tridsiatimi rokmi sme boli poháňaní spoločným cieľom: demokracia namiesto diktatúry, sloboda namiesto otroctva, sebaurčenie namiesto podrobenia a prosperity namiesto chudoby, “ vysvetlil László Kövér. Uviedol, že vyšehradské krajiny majú spoločnú skúsenosť, že úzkou spoluprácou môžu vytvoriť nové príležitosti pre svoje krajiny na európskej scéne.

V súčasnej dobe, ak sa pozrieme na krajiny V4, už sa nepozeráme na obraz pred tridsiatimi rokmi: zaniknutých štátov a spoločností, ktoré trpia následkami kolapsu Sovietskeho impéria, ale krajín so životaschopnosťou, vyvíjajúcou sa, atraktívnou budúcnosťou, ktoré dokážu spoločne premýšľať a konať v záujme potrebných " - vysvetlil maďarský politik. „ Teraz sme sa jednoznačne stali motorom európskeho rastu, čo je predpoklad, aby krajiny V4-ky pochopili, že spolupráca je ich hlavným záujmom“-zdôraznil.

V4-ka na vyššom leveli: Maďarský diplomat vidí budúcnosť EÚ vo V4, Navrhuje Vyšehradskú univerzitu v Bratislave
Súčasná politika je história pred našimi očami, ale politická vízia je víziou premietnutia globálneho obchodu po Brexite alebo hlbokého a regionálneho rozšírenia Únie v budúcnosti. To isté platí aj pre vyšehradskú spoluprácu. Aj keď je lákavé... Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | redakcia


„ My v nových členských štátoch Európskej únie chceme byť rovnocennými partnermi so starými členskými štátmi, “uviedla na  poľskej tlačovej konferencii Elzbieta Witek, predsedkyňa poľského Sejmu. Zdôraznila, že je chybou podceňovať krajiny V4, pretože ich súčasná miera hospodárskeho rastu je oveľa vyššia ako priemer EÚ.

Predseda českého senátu Jaroslav Kubera kritizoval staré členské štáty za to, že sa nevyriešili otázky Stredoeurópanov konštruktívnym spôsobom a že nepodporujú skoré pristúpenie krajín západného Balkánu k EÚ. „ Ak si neželáme západný Balkán, Rusko to vezme. Musíme sa teda rozhodnúť, čo je pre EÚ lepšie, “uviedol Jaroslav Kubera.

Existuje dohoda o základných hodnotách

László Kövér zvážil, že krajiny V4 by mali mať vplyv na EÚ, aby mohla robiť správne rozhodnutia v otázkach, o ktorých sa veľa diskutovalo, ako sú migrácia alebo rozširovanie na Balkáne. „EÚ nie je charitatívna organizácia, ale rámec advokácie, v ktorom malé krajiny môžu presadzovať svoje záujmy iba spoločne,“ povedal novinárom László Kövér.

Podľa Radka Vondráčka, prezidenta Českej snemovne reprezentantov, sú krajiny Vyšehradskej štvorky spojené nielen spoločnou minulosťou, ale aj spoločným súborom hodnôt. „ Je veľmi dôležité, aby sme sa dohodli na základných hodnotách európskeho rozvoja. Dnes je V4 vysoko kvalitnou značkou, “uviedol český hovorca.

„ Musíme otvorene hovoriť o potrebe reforiem v EÚ. Je neprijateľné, aby Západ nezaobchádzal s východom rovnako. Potrebujeme rovnaký dialóg medzi starými a novými členskými štátmi. Chceme Európsku úniu s fungujúcimi a rovnocennými členmi, “uviedol predseda slovenského parlamentu Andrej Danko.

Lajčák: Slovensko by v rámci V4 nemalo ísť proti svojim záujmom
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v pondelok povedal, že Slovensko by v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) nemalo ísť proti svojim záujmom. Lajčák sa v relácii Pavla Demeša CD Klub v spravodajskej televízii Tablet.TV... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR