Lajčák: Slovensko by v rámci V4 nemalo ísť proti svojim záujmom
23 | 07 | 2019 I TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák v pondelok povedal, že Slovensko by v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) nemalo ísť proti svojim záujmom. Lajčák sa v relácii Pavla Demeša CD Klub v spravodajskej televízii Tablet.TV vyjadril k postaveniu Slovenska vo V4.


"Nie je žiadnym tajomstvom, že imidž Vyšehradskej štvorky v rámci Európskej únie nie je dobrý," povedal Lajčák. "Môžeme si za to aj sami," pokračoval a uviedol, že celý rad rozumných a racionálnych stanovísk V4 komunikuje spôsobom, ktorý jej partnerov irituje, a ako príklad uviedol migráciu.

Postoj krajín V4 k migrácii bol podľa Lajčáka správny a čas ukázal, že názory boli racionálne. "Spôsob, akým boli komentované, často veľmi populisticky až vulgárne a negativisticky, nám urobil veľa nepriateľov," povedal.

Lajčák: Výsledky volieb na Ukrajine potvrdili silný mandát prezidenta Zelenského
Výsledky parlamentných volieb na Ukrajine potvrdili mandát prezidenta Volodymyra Zelenského a umožnia mu vykonávať jeho volebný program. Povedal to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR


Lajčák zdôraznil vysokú mieru európskej integrácie Slovenska, ktoré je ako jediné z V4 krajinou eurozóny, čo podľa ministra znamená, že postavenie SR je iné. Takisto pripomenul, že Európska komisia (EK) vedie voči Poľsku a Maďarsku disciplinárne konanie a takisto prebieha vyšetrovanie vo vzťahu k aktivitám českého premiéra Andreja Babiša, čo podľa neho SR takisto stavia do "trošku inej pozície".

Lajčák by sa podľa svojich slov chcel vyhnúť dileme V4 verzus Európska únia a zdôraznil, že EÚ je "náš vitálny životný priestor". "Slovensko je plne integrované, naša ekonomika absolútne závisí od zdravej a úspešnej EÚ," povedal a dodal, že V4 je regionálna platforma, "ktorá nám celé tie roky bola veľmi výhodná a užitočná". "Ale naozaj si nemyslím, že by sme mali slepo v mene solidarity V4 ísť proti našim záujmom," povedal.

Slovensko má v niektorých oblastiach iné záujmy a v citlivých témach EÚ je často na inej pozícii, čo podľa Lajčáka vie partnerom vo V4 odkomunikovať.

Imidž V4 podľa Lajčáka zohral svoju úlohu aj pri obsadzovaní vrcholných pozícií v rámci EÚ. Minister takisto pripomenul postoj krajín V4 v súvislosti s kandidátmi na post predsedu EK.

Slovensko chce viac obchodu s Čínou, vyhlásil Lajčák. Ten by najradšej vyvážal potraviny
Slovensko má podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka záujem posilniť obchodno-ekonomickú spoluprácu s Čínou a zvýšiť slovenský export do tejto krajiny. Uviedol to na rokovaní s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im, ktorý je na... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR