Novým nepriateľom NATO je „Čínska komunistická strana“, potvrdzuje Pompeo
21 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo rozšíril misiu NATO na Ďaleký východ a postavil sa proti komunistickej strane Číny.


Na stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli v stredu Pompeo prehlásil, že „naša aliancia sa musí zaoberať súčasnou a potenciálnou dlhodobou hrozbou, ktorú predstavuje Čínska komunistická strana“, pričom dodáva, že krajiny NATO nemôžu ignorovať „základné rozdiely a presvedčenia“ medzi nimi a vládnúcou stranou v Pekingu.

"Prešlo tridsať rokov a opäť čelíme hrozbám zo strany autoritatívnych režimov, pričom im znova musíme čeliť spoločne. Rusko, Čína, Irán - ich hodnotové systémy sú jednoducho veľmi odlišné od našich," vyhlásil štátny tajomník USA.

Začiatkom tohto mesiaca francúzsky prezident Emmanuel Macron prehlásil, že NATO je „mozgovo mŕtve“ a spochybnil záväzok USA brániť svojich európskych spojencov. Francúzsky prezident namiesto toho naliehal, aby EÚ pracovala na rozvoji vlastnej „vojenskej suverenity“.

Aliancia sa tiež snažila vysporiadať s Tureckom, ktoré má druhú najväčšiu armádu v NATO, ale využíva ju na uskutočňovanie svojich vlastných záujmov, ktoré sa nie vždy stotožňujú s politikou USA - napríklad nedávnym vpádom do severnej Sýrie zameraným na kurdské milície.

NATO sa rozhodlo pozorne sledovať rastúcu vojenskú moc Číny
O hrozbách čínskej vojenskej moci budú diskutovať lídri NATO na nadchádzajúcom samite po prvýkrát, uviedla americká veľvyslankyňa aliancie. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Marek Molnár