Dlhy aktivistu Daňa podľa Transparency presahujú 800-tisíc. On vidí znemožnenie účasti vo voľbách
21 | 11 | 2019 I Attila Molnár

Celkové podlžnosti firiem, v ktorých ako vlastník či šéf figuruje protikorupčný aktivista a neúspešný kandidát na prezidenta Martin Daňo, majú oscilovať okolo hranice 826-tisíc eur. Vyplýva to z analýzy organizácie Transparency International. Na správu reagoval aj údajný previnilec Daňo a hoci výšku „sekery“ nepoprel, problém podľa neho taký jednoznačný nie je. Píše Tomáš Dugovič z Denníka S.


Martin Daňo podľa dostupných dát figuruje asi v 13-tich firmách naprieč celým Slovenskom aj keď sám momentálne býva v susednom Rakúsku. Celkovo majú jeho spoločnosti dlhovať štátu približne 826-tisíc eur.

TÓTH VYPOVEDÁ: Sudca vylúčil verejnosť kvôli iným konaniam, zostali len Piussi a Daňo
Ku 17:40 svedok Peter Tóth stále nezačal svoju výpoveď. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Podnikateľ má nevysporiadané platby nielen voči daňovému úradu, ale aj voči zdravotnej či sociálnej poisťovni. Podľa analýzy TI sú jeho problémom aj státisícové exekúcie či skutočnosť, že skrýva účtovné závierky svojich firiem.

„Závierky zasielané firmami štát zverejňuje na internete a každému tak umožňujú lepšiu kontrolu správania sa podnikateľov,“ dodáva známa mimovládka na svojom facebookovom profile.



Zatiaľ poslednou firmou, ktorú rodák z východného Slovenska založil, je „eseróčka“ s názvom SOMINI, ktorej podnikateľské portfólio siaha od maloobchodu, cez marketing až po prenájom nehnuteľností.

Hoci táto spoločnosť zatiaľ žiadne podlžnosti nemá, zaujímavým konštatovaním je to, že Daňo mal do nej vložiť základný kapitál 5-tisíc eur z peňazí GINN Press, na ktorého fungovanie sa skladajú radoví občania.

Daňo: obávajú sa, že sa dostanem na kandidátku do volieb

Aktivista na otázky Transparency International neodpovedal a vraj tak nebude robiť dovtedy, dokým sa neospravedlnia za svoje predošlé vyjadrenia na jeho adresu. Separátne však reagoval na Facebooku.

Daňo výšku záväzkov nepoprel, no prekáža mu, že kompetentní ani „nenapíšu za čo „dlžím“, v akej výške ani či ide o sporné/nesporné záväzky, či to, či som ich spôsobil ja alebo niekto iný.“ Motív konania organizácie identifikuje v tom, že mu chce zabrániť, aby sa dostal „na kandidátku do volieb 2020“ či prípadne v tom, že sa chystá zverejniť informácie o „údajne čestných nových politikoch“.

„Ale veď ideme ďalej až raz ukážeme o čo tu skutočne ide v boji s tými skorumpovanými mimovládkami a presstitútmi,“ uzatvára svoju odozvu Martin Daňo.