Za srdečné vzťahy medzi Trumpom a Erdoganom môžu ich rodinné väzby!
16 | 11 | 2019 I redakcia

Ankara a Washington sú prepojené rodinnými väzbami. Uviedol denník The New York Times podľa podrobnej vyšetrovacej správy. Médiami potvrdené informácie poukazujú na to, že mimoriadne láskavý postoj prezidenta USA, Donalda Trumpa k Turecku pramení aj z nezvyčajného osobného vzťahu. Sú za tým osobné a obchodné vzťahy ich zaťov.


Ako ďalej uvádza The New York Times; "Zaťovia prezidentov teraz zohrávajú kľúčovú úlohu pri spájaní Ankary a Washingtonu.“ Jedným z nich je 41-ročný turecký minister financií Berat Albayrak, ktorý sa oženil s dcérou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a teraz je okrem iného zodpovedný za vzťahy medzi USA a Tureckom.

Trump uvoľnil Erdoganovi ruky (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Druhým je Jared Kushner, 38 ročný manžel najstaršej dcéry amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trump  po svojom zvolení vymenoval zaťa za poradcu Bieleho domu. V článku sa uvádza aj tretia vplyvná postava: Mehmet Ali Yalcindag, zať Aydina Dogana, miliardárskeho tureckého finančníka, ktorý je obchodným partnerom obchodnej spoločnosti Trump (v súčasnosti spoločnosť ovládajú Trumpovi synovia).

Títo traja zaťovia vybudovali taký silný a živý komunikačný kanál medzi Trumpom a Erdoganom, že Biely dom len niekoľko týždňov po ofenzíve Ankary v severnej Sýrii oznámil návštevu tureckého prezidenta vo Washingtone. Stalo sa to v stredu.

Na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach sa Donald Trump označil za „veľkého fanúšika“ tureckého prezidenta, ktorého nazval starým dobrým priateľom. Diskusie označil za úprimné a prospešné. Turecká hlava štátu urobila podobné vyhlásenie.

Bizarný list Trumpa Erdoganovi pobavil svet - Erdogan ho vraj "zahodil do koša"
20 | 10 | 2019 | René Skalný


Podľa denníka The New York Times je účinnosť týchto komunikačných kanálov a sila osobných kontaktov tiež preukázaná skutočnosťou, že zatiaľ čo Donald Trump bol v Kongrese silno kritizovaný za jeho pozitívne kroky a vzťah k Turecku, napriek tomu sa im podarilo úspešne utvárať americkú politiku.

Denník zverejnil televízny rozhovor , v ktorom turecký vodca predpovedal, že „súkromná konverzácia“ medzi jeho zaťom a Jaredom Kushnerom sa v dočasne napätých turecko-amerických vzťahoch čoskoro „vráti k normálu“. „Mosty sa dajú postaviť týmto spôsobom,“ povedal Erdogan. Podľa denníka The New York Times  Berat Albayrak nazval tieto osobné zmierenia medzi členmi rodiny „spätnou diplomaciou“.

Je pravdepodobné, že táto sieť kontaktov viedla  k dvojitému prekvapeniu  poradcov prezidenta USA. Trump bez súhlasu poradcov sa po telefonáte dohodol s tureckou hlavou štátu o stiahnutí amerických vojsk. Čím poskytol priestor na ofenzívu v severnej Sýrii.

Prečo sa Orbán, brániaci kresťanstvo, stal spojencom s islamistickým Erdoganom? (Gábor Billay)
Prezident Erdogan, majster tureckého iliberalizmu, už dlho hľadá politikov, ktorí by sa s ním spojili proti Západu. Viktor Orbán je tým najlepším kandidátom, pretože je predsedom vlády členského štátu EÚ. Oboch politikov navyše spája, že „vytesali“... Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | redakcia


Denník tiež pripomenul kritiku na amerického prezidenta za jeho  "agresívny nátlak", aby nepotrestali tureckú štátnu banku za porušovanie proti-iránskych sankcií. Tiež pozastavil sankcie proti Ankare za nákup ruských systémov protivzdušnej obrany.

Denník tiež pripomenul prejav Johna Boltona, poradcu pre národnú bezpečnosť, na súkromnej udalosti. Bolton tvrdil, že prezident Spojených štátov často zamieňa osobné vzťahy so vzťahmi medzi krajinami pri prijímaní politických rozhodnutí.

Bolton uviedol konkrétny príklad ruských nákupov zbraní v Ankare. V tejto veci Erdogan v apríli okamžite poslal svojho zaťa a Yalcindaga do Washingtonu. Obaja sa zúčastnili konferencie, ktorú zorganizoval Yalcindag v elegantnom hoteli Trumpa, len pár minút od Bieleho domu.

Veľký profil tureckého prezidenta: Erdogan mal vždy blízko k teroristom
Recep Tayyip Erdogan, prezident Tureckej republiky, je hrdý človek, nemá rád kritiku a opakovane označuje svojich kritikov za teroristov. Stovky tureckých občanov boli zažalovaní za odsúdenie invázie do Sýrie na sociálnych sieťach. Pozoruhodné je,... Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | redakcia


Počas konferencie Albayrak  „prekráčal“ do Bieleho domu, kde rokoval s  Trumpom  a jeho zaťom. Vzápätí úspešne presvedčil amerického prezidenta, aby neukladal Ankare sankcie za ruské nákupy zbraní.

Novinári časopisu New York Times nazbierali informácie pre svoju vyšetrovaciu správu aj v Istanbule. Pokiaľ ide o poradcov Erdogana, bolo napísané, že ako americký prezident, tak aj turecká hlava štátu obchádzajú oficiálne diplomatické kanály, čiastočne preto, že majú podozrenie zo svojich vlastných vládnych zamestnancov a organizácií.

„Spojené štáty majú svoj vlastný systém, ktorý môžeme nazvať „hlbokým štátom“ a ktorý, samozrejme, predstavuje prekážky. Tieto prekážky sú pre nás jednou z najväčších nepríjemností,“ uviedol Erdogan v amerických novinách.

The New York Times poznamenal, že Turecko nie je jediný štát, s ktorým Donald Trump udržiava diplomatické vzťahy  prostredníctvom takého neobvyklého neformálneho systému rodinných vzťahov.

Podobná situácia je medzi Washingtonom a Saudskou Arábiou. Jared Kushner tiež zohráva kľúčovú úlohu pri „vedení“ vzťahov medzi USA a Saudskou republikou, keďže  prezidentov zať má osobný vzťah so saudským dedičom Mohamedom bin Salmanom.