Hrozí v Rusku štátny prevrat? Putin by sa mal obávať bolívijského scenára!
16 | 11 | 2019 I redakcia

V Bolívii sa skončila moc autoritatívneho vodcu, potom čo sa občania proti nemu vzbúrili, armáda stála na strane ľudu a odmietla zasiahnuť. Je možné, že to isté sa môže udiať aj v Moskve? Pýta sa Anna Majoros z maďarského portálu kitekinto.hu.


Vedúci predstavitelia ruskej opozície privítali rezignáciu bolívijského prezidenta Eva Moralesa, zatiaľ čo ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo tieto udalosti za „koordinovaný prevrat“. Záujem Moskvy o doterajší vývoj je pochopiteľný, v neposlednom rade preto, že Morales poskytoval lukratívne projekty ruským štátnym spoločnostiam.

Bolívia, Argentína, Chille - Sú Amerikou podporované prevraty začiatkom vojny o Lítium?
Tanky na uliciach v Chille, barikády a krvipreliatia v Bolívii, týždne nepokojov na Haiti a v Ekvádore. Južnou Amerikou sa vlna "sociálnych revolúcií" prehnala ako požiar. Faktom zostáva, že miestni síce majú veľa dôvodov na nespokojnosť.... Čítať ďalej
15 | 11 | 2019 | René Skalný


V roku 2024 bude ruský prezident Vladimir Putin čeliť rovnakým voľbám, aké by mal Morales v tomto roku „dodržať“: ústavné obmedzenie opätovného zvolenia alebo, podobne ako bolívijský partner, „odložiť to stranou“ a pokúsiť sa udržať si moc.

Moralesova cesta k moci

V Bolívii sú bežné vojenské prevraty a prerušené predsedníctva. Bývalý prezident Carlos Mesa, súčasný vodca opozície, po masových demonštráciách v roku 2005 rezignoval a to už po dvoch rokoch. Toto pripravilo pôdu pre Moralesovo prvé volebné víťazstvo, po ktorom uviedol, že moc je teraz v rukách domorodého obyvateľstva Bolívie a že prírodné zdroje krajiny boli znárodnené - rozhodnutie bolo potvrdené referendom, ale vtedajší prezident to nezrealizoval.

Morales, ktorý nemal vysokoškolské vzdelanie, sa stal najúspešnejším lídrom Bolívie v smutnej histórii krajiny. Chudoba sa za jeho vlády znížila a ekonomická produkcia na obyvateľa rástla rýchlejšie ako je priemer v regióne.

Morales bol však autoritárskym vládcom, ktorý rýchlo a ľahko našiel spoločnú reč s kubánskymi a venezuelskými vodcami – a v neposlednom rade s Putinovým režimom, o ktorom je známe, že uzatvára obchody s „diktátormi“.

Bolívijský exprezident Morales utiekol do Mexika: Ide o armádny puč alebo koniec tyranie?
Nastúpil do mexického vládneho špeciálu a utiekol z krajiny. Bývalý bolívijský prezident Evo Morales sa chce ukrývať v Mexiku. Píše maďarský portál Hvg.hu. Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | redakcia, TASR


Ruský vplyv v Bolívii

Ruská štátna skupina pre atómovú energiu podpísala zmluvu za 300 miliónov dolárov na výstavbu jadrového centra v blízkosti bolívijského hlavného mesta La Paz. Následne začali koncesné rokovania s cieľom využiť rozsiahle lítiové rezervy v Bolívii. Ruský plynárenský gigant Gazprom je tiež prítomný v juhoamerickej krajine od roku 2010.

Rusko sa tiež pokúsilo predať zbrane Bolívii; Samotný Putin sa snažil Moralesa presvedčiť, ale skutočnému predaju zabránil nedostatok peňazí štátu. Rosatom okrem toho údajne vyslal skupinu ruských volebných expertov, aby podporili predvolebnú kampaň Moralesa, čím chceli chrániť záujmy ruských štátnych spoločností.

Pád diktátora

59-ročný Morales kandidoval už po štvrtýkrát v prezidentských voľbách, čo by ústava krajiny podľa referenda v roku 2016 nedovolila. V roku 2017 však ústavný súd - zaujatý opozíciou - rozhodol, že má právo znova sa uchádzať.

20. októbra Carlos Mesa skončil na druhom mieste, podľa neskôr zverejnených výsledkov skončil s 36,51 percentami hlasov, Morales vyhral s 47,08 percentami. Moralesova viac ako desaťpercentná výhoda podľa bolívijského volebného zákona znamenala, že v prvom kole vyhral voľby, napriek tomu, že nezískal viac ako 50 percent hlasov.

Opozícia však to brala ako podvod a deň po voľbách vypukli protesty, ktoré sa neskôr zmenili na krvavé demonštrácie . Morales však rezignoval iba na výzvu polície a náčelníka armády, pretože Organizácia amerických štátov odhalila v prezidentských voľbách vážne nezrovnalosti a možné podvody a vyzvala La Paz, aby výsledok zničila.

Vedúci predstavitelia bolívijských ozbrojených síl sa očividne poučili z udalostí z roku 2003, keď sa riadili rozkazmi vtedajšieho prezidenta Gonzala Sancheza de Lozada, aby používali násilie proti demonštrantom, ktorí požadovali znárodnenie rezerv zemného plynu v krajine. Úrady potom pri zrážkach zabili 67 ľudí a ďalších 400 zranili. V každom prípade bol Lozada zvrhnutý, bývalý prezident utiekol do Spojených štátov a stále tam žije.

Morales nazval tieto udalosti prevratom a jeho slová zachytili nielen Rusko, ktorého bolívijské zmluvy sú teraz v ohrození, ale aj medzinárodné ľavicové skupiny, od amerického kongresmana Ilhana Omara po vodcu Britskej labouristickej strany Jeremyho Corbyna.

Kto stojí za prevratom v Bolívii (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Ruská opozícia je potešená

Naopak, Putinovi oponenti boli rozhorčení z udalosti. Napríklad ruský vodca opozície Alexej Navaľnyj zverejnil na Twitteri obrázok  Moralesa a Putina s textom: „Korupčný prezident, ktorý nelegálne držal svoju moc prostredníctvom klamstiev a podvodov, utiekol z krajiny. Zatiaľ je to len ľavá strana.“

Leonid Volkov, ďalší vedúci predstaviteľ ruskej opozície, tiež uviedol v príspevku na Twitteri: „Naozaj by som prial, aby sme boli ako Bolívia.“



Aký bude Putinov ďalší krok?

Radosť a závisť ruskej opozície samozrejme neunikli pozornosti Kremľa. Aj keď zatiaľ nie je jasný „legitímny scenár“, ktorý by Putinovi umožnil zostať pri moci, do roku 2024 má prezident ešte viac ako štyri roky na preskúmanie svojich možností.

Je viac ako pravdepodobné, že sa Rusko nechce stať parlamentnou republikou, ktorá by z úradov predsedu vlády urobila najsilnejšiu pozíciu. Týmto by umožnila znovuzvolenie Putina, zakaždým by to bol veľmi riskantný krok. Hlava štátu zároveň nemá opcie ako predseda vlády  riadiť vlákna z pozadia, ako to urobil počas predsedníctva Dmitrija Medvedeva v rokoch 2008 - 2012.

Putin doma prestáva byť "politickým bohom": Rusi chcú radikálne zmeny, ale obávajú sa ich dôsledkov
V poslednom období sa v Rusku čoraz zreteľnejšie prejavuje názor, že je čas presunúť pozornosť vedenia krajiny zo zahraničnej politiky na domácu. Rusko sa už stalo opäť veľkým, a preto je čas zaoberať sa domácou ekonomickou a sociálnou agendou.... Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | redakcia


Putin bol očividne sklamaný niektorými politickými rozhodnutiami bývalého prezidenta. Odkedy je Putin prezidentom, zrušil akýkoľvek slabý pokus o liberalizáciu krajiny, o ktorú sa snažil Medvedev.

Najviditeľnejšou možnosťou by bola zmena ústavy, aby Putin mohol byť znovu zvolený. Príklady Bolívie a Moralesa však verne odrážajú úskalia tejto stratégie. Aj keď je skutočnosťou, že mnoho ľudí rešpektovalo a uznávalo Moralesov aktívny príspevok k znižovaniu chudoby. Napriek tomu niektorí aj z jeho priaznivcov  po 13 rokoch vládnutia povedali dosť. Ľudia sa prirodzene stanú nepokojnými bez zmeny. Ak k tomu dôjde, armáda a polícia nakoniec musia urobiť kritické rozhodnutia.

Napríklad venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi sa podarilo udržať podporu armády, a preto ešte nie je odvolaný z funkcie. V Bolívii si Morales počas celej svojej vlády úspešne udržal vojenskú záštitu, pretože pri uskutočneniach, príliš veľa nepožadoval. Ale keď vrcholil protest ľudu, vojenskí vodcovia nekonfrontovali a Morales  prišiel o moc.

Táto skúsenosť z Latinskej Ameriky - dôkladne sledovaná v Moskve pre obchodné záležitosti štátnych spoločností - môže Putina presvedčiť, že autoritársky vodca má „dátum vypršania platnosti“, ktorý nie je stanovený ústavou: môže vládnuť len dovtedy, kým jeho „exekútori“ sa nerozhodnú, že sa nebudú riadiť jeho príkazmi.

To znamená jedinú vec:  Putin si musí kúpiť vernosť obrovského ruského bezpečnostného aparátu , ktorý už zaberá asi 10 percent „neklasifikovaného rozpočtu“ vlády. Ruská národná garda, ktorej súčasťou je aj poriadková polícia, preto v nasledujúcich štyroch rokoch očakáva výrazné zvýšenie sumy vyčlenenej na ich výdavky.

Putin si hľadá nástupcu
Ruský prezident Vladimir Putin si hľadá svojho nástupcu. Na stretnutí so študentmi žurnalistiky na Moskovskej štátnej univerzite to vyhlásil generálny riaditeľ mediálnej skupiny Rossija segodňa Dmitrij Kiseľov, považovaný aj za „hlas Kremľa“ či... Čítať ďalej
23 | 10 | 2019 | TASR