V sobotu bude známa odpoveď, kto pôjde na trón po Tóthovi, favoritom ankety Atlét roka Volko
15 | 11 | 2019 I SITA

Už len jeden deň zostáva do vyhlásenia výsledkov ankety Slovenského atletického zväzu (SAZ) s názvom Atlét roka 2019. Slávnostné dekorovanie laureátov jednotlivých kategórií sa uskutoční v sobotu 16. novembra na slávnostnom galavečere od 18.00 h v DoubleTree by Hilton Hotel Bratislava. Hlavná kategória má jednoznačného favorita.


Kráľom slovenskej atletiky za tento rok by sa podľa dosiahnutých výsledkov mal stať šprintér Ján Volko. Európsky halový šampión v behu na 60 m zo škótskeho Glasgowa sa tejto pocty dočkal premiérovo v roku 2017, vlani ho zosadil z trónu chode Matej Tóth, ktorému sa však nevydarilo vystúpenie na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe.

Ako upozornil web atletika.sk, Volko navyše získal ešte aj striebro v behu na 100 m na Európskych hrách v Minsku, čo bolo úplne najlepšie umiestenie z celej (nielen atletickej) slovenskej výpravy. Na Svetovej univerziáde v Neapole pridal štvrtú priečku na 100 a piatu na 200 m, takisto výrazne pomohol slovenskému tímu v I. lige ME družstiev v Sandnese (3. na 100 a 2. na 200 m).

Výsledky vzídu z hlasovania zástupcov 51 klubov, 12 novinárov a 13 členov výkonného výboru SAZ a šéftrénerov jednotlivých sekcií. V poradí 27. kráľ slovenskej atletiky v ére samostatnosti si ocenenie preberie z rúk Sebastiana Coea, šéfa svetovej atletiky, bývalého výborného strednotratiara a dvojnásobného olympijského šampióna na 1500 m. Ďalším prominentným hosťom večera bude prezident Európskej atletiky Svein Arne Hansen.

V Bratislave v sobotu slávnostne vyhlásia výsledky ankety Atlét roka 2019 aj v ďalších kategóriách - okrem najlepšieho seniora spoznáme i najlepšieho mládežníka do 23 rokov (hlavný favorit je bronzový na 400 m prekážok na MEJ v Borase Matej Baluch), najlepšieho trénera dospelých, najlepšieho trénera v kategórii mládeže, najlepšieho veterána a cenu si prevezme aj atlét či atlétka s najväčším počtom hlasov v kategórii Prekvapenie/objav roka.

Na galavečere uvedú do Siene slávy slovenskej atletiky, ktorej vznik inicioval v roku 2013 prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, ďalšie štyri mená. Súčasť atletického večera bude i oficiálna rozlúčka SAZ s dlhoročnými reprezentantkami, skokanskými dvojičkami Danou a Janou Velďákovými.