Král strelil jeden z najdôležitejších gólov kariéry, Šilhavý si užíval pocity eufórie
15 | 11 | 2019 I TASR

Futbalisti Česka úspešne zvládli aj siedmu kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy v ére samostatnosti. Účasť na kontinentálnom šampionáte v roku 2020 definitívne spečatili štvrtkovým víťazstvom nad Kosovom (2:1), ktoré sa však nerodilo ľahko. V Plzni sa zápas lámal až v druhom polčase, pričom jednu z kľúčových rolí hral v Košiciach narodený mladý stredopoliar Alex Král.


Kosovo sa v Štruncových sadoch zmohlo iba na jednu strelu na bránku súpera, ale v 50. min sa zásluhou Atdheho Nuhiu dostalo do vedenia. Česi sa dlho nevedeli presadiť, až v 71. min prišla presne umiestnená strela Alexa Krála k pravej žrdi.

"Je to jeden z najkrajších a najdôležitejších gólov, čo som kedy dal. Ďalší bol za Slaviu Praha proti FC Sevilla, ktorý znamenal postup do štvrťfinále Európskej ligy, ale ten, čo som strelil dnes, bol možno ešte o niečo krajší," cituje slová Alexa Krála oficiálny web Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR).

Česi potrebovali na postupovú definitívu zvíťaziť, čo sa im napokon podarilo. V 79. min skóroval Ondřej Čelůstka, hoci spočiatku sa najviac radoval Král. "Myslel som si, že to bol môj gól. Keď som sa radoval, tak mi Čelda (Čelůstka, pozn.) hovorí, že to ešte tečoval. Povedal som mu nech to nehovorí, ale samozrejme, že to bolo vidno v televízii. Je jedno, kto dal ten gól. Dôležité je, že padol a dostal nás na Euro," skonštatoval hráč moskovského Spartaka.

Tréner Jaroslav Šilhavý priznal, že vedúci gól Kosova bol z jeho pohľadu najhorším zážitkom celej kvalifikácie. "Chvíľami to vyzeralo tak, že sa bude rozhodovať v Bulharsku a ktovie, ako by to dopadlo. Ukázal sa však charakter tímu. Inkasovaný gól naštartoval náš tlak a potom prišli aj góly. Keby sme vyhrali napríklad 3:0, radosť z postupu by nebola taká, ako teraz. Užívam si pocity radosti a eufórie," povedal na tlačovej konferencii Šilhavý.

Päťdesiatosemročný Šilhavý v sezóne 2011/2012 získal český majstrovský titul s Libercom a o päť rokov neskôr aj s pražskou Slaviou. Teraz postúpil s národným tímom na kontinentálny šampionát. Čo si cení viac? "Asi by som to dal na rovnakú úroveň. Samozrejme, postup na Euro v pozícii reprezentačného trénera je veľmi prestížny, ale ani tie tituly neboli na zahodenie," dodal rodák z Plzne.