Skončia "Kočnerove" sudkyne v justícii nadobro?
14 | 11 | 2019 I René Skalný

Obávaná Threema symbolicky "zlomila väz" už mnohým. Zverejnená šifrovaná komunikácia z mobilného telefónu Mariana Kočnera bude zrejme stáť talár dve sudkyne, ktoré ku Kočnerovi mali mať neštandartne "blízko". Kým Miriam Repáková už odišla dobrovoľne, Zuzana Maruniaková má čo vysvetľovať pred komisiou Súdnej rady.


Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I doručila svoju abdikáciu prezidentke republiky už v stredu, 13. novembra. „Miriam Repáková doručila v stredu oznámenie o vzdaní sa funkcie sudcu. Funkcia jej zanikne uplynutím novembra 2019,“ povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec.

V praxi to znamená, že prichádza o všetky sudcovské výsady; okrem platu je to najmä väzobná imunita. V prípade, že sa polícia rozhodne sudcu obviniť a vziať do väzby, potrebuje na to predchádzajúci súhlas Ústavného súdu SR, bez neho nemôže sudcu uväzniť.

Repáková už dva týždne nesúdi, keďže po medializovaní Kočnerovej komunikácie požiadala o prerušenie funkcie. Napriek tomu je to prvá sudkyňa, ktorá kvôli kauze Threema z justície odišla dobrovoľne. Potopiť ju mal kritizovaný rozsudok v Kočnerovej kauze Technopol.

Veľmi nádejne to nevyzerá ani pre sudkyňu Zuzanu Maruniakovú. Tá priklepla Marianovi Kočnerovi 8-miliónovú zmenku. Podľa správ z Threemy ju riadil sám Kočner aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská.

Ako ďalej píšu aktuality.sk, Maruniaková je podozrivá z toho, že za rozhodnutie v prospech Kočnera mohla zobrať úplatok. Podľa Threemy hladký priebeh celého prípadu zabezpečovala bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorá sa so sudkyňou Maruniakovou dobre pozná.

Na pokyn Jankovskej mala Maruniaková rozhodovať o dôkazoch aj o dátumoch pojednávania. Všetko tak ako si želal samotný Kočner. Kočner sa všemožne snažil, aby zmenky uzavrel do volieb. Obával sa, že potom už nebude vhodná atmosféra.

„Takže treba zabrať so Zuzou, nech máme aspoň zarobené, lebo po voľbách už to nebude možné, je reálny kupec. Stačí mu jedno právoplatné rozhodnutie, nech nám uvoľní zmenku, a do 10 dní má posudok. A na január môže vyhodiť pojednávanie,“ písal Kočner Jankovskej.

Aj to je dôvodom, prečo bola Maruniaková dnes takpovediac "na koberčeku" Súdnej rady. Po odchode jej do reči veľmi nebolo. Novinárov sudkyňa v sprievode neznámeho muža ignorovala.

Minister spravodlivosti Gábor Gál sa pustil do preverovania spisov kauzy zmenky, ktoré mala pod palcom Maruniaková. Skúma aj elektronický systém, ktorý prideľuje prípady sudcom.