Erdogan tvrdí, že „nemôže poškodiť vzťahy s Ruskom“ tým, že na Trumpovu žiadosť "odhodí" obranné systémy S-400
14 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že nevyhovie požiadavke amerického prezidenta Donalda Trumpa na zastavenie nákupu ruského systému protivzdušnej obrany S-400. "Dohoda je príliš dôležitá pre priateľstvo medzi Ankarou a Moskvou," dodal turecký prezident.


Napriek protestom Washingtonu prevzalo Turecko v júli svoju prvú zásielku ruského protivzdušnú systému S-400. Po stretnutí s Erdoganom v stredu Trump prezradil novinárom, že „akvizícia systémov S-400 v Ankare pre nás predstavuje niekoľko veľmi vážnych výziev“, nedospelo sa však k dohode o obmedzení alebo zrušení tohto nákupu.

Erdogan vo štvrtok vyhlásil, že sa ho Trump pokúsil presvedčiť, aby odstúpil od dohody s Moskvou, ale turecký prezident odmietol. „V súčasnosti máme obojstranné vzťahy s Ruskom,“  prezradil novinárom po návrate do Turecka. „Nemôžeme zrušiť náš strategický vzťah.“

Trumpov návrh bol „porušením našich suverénnych práv“, ďalej uviedol Erdogan pre tureckú televíziu NTV.

Rozhodnutie tureckého prezidenta pokračovať v nákupe S-400 spôsobilo, že Spojené štáty vylúčili Turecko z programu stíhacích lietadiel F-35. Úradníci NATO sa obávali, že spoločná prevádzka amerických stíhačiek a ruských obranných systémov by mohla ohroziť tajnú technológiu stíhacích lietadiel.

Erdogan uviedol možnosť nákupu ruských bojových lietadiel Sukhoi namiesto amerických F-35. Po stretnutí s Trumpom v stredu Erdogan povedal novinárom, že Trumpov postoj k riešeniu problému F-35 sa stal „pozitívnejším“.

Hongkongskí demonštranti zbili ženu kovovými tyčami (BRUTÁLNE VIDEO)
Znepokojujúce zábery z Hongkongu ukazujú, ako je žena obklopená a zbitá maskovanými demonštrantmi. Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Marek Molnár