Daňový bonus je nefér! Sme rodina ho chce zdvojnásobiť pre všetkých rodičov
13 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Dvojnásobný daňový bonus si zaslúžia všetci pracujúci rodičia, aktuálny stav je diskriminujúci, tvrdí hnutie Sme rodina.


Malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti. Najmä tie finančné. Rodičia detí starších ako šesť rokov vedia, aké nároky na rodinný rozpočet má výchova a starostlivosť o školákov. Okrem školských pomôcok peňaženky zaťažia aj krúžky, či rôzne aktivity.


Štát však rodinám školákov život príliš neuľahčuje. A to aj napriek tomu, že väčšina rodičov poctivo pracuje a platí všetky potrebné odvody a dane. Rodinné prídavky, ktoré nedosahujú ani výšku 25 eur na jedno dieťa mesačne, pokryjú možno tak školské obedy. Pracujúci rodičia si síce môžu uplatniť nárok na daňový bonus, ani to však náklady spojené so školopovinnými deťmi ani zďaleka nepokryje.


V apríli podal štát pomocnú ruku tým, ktorí majú doma deti mladšie ako šesť rokov. Novelou zákona bol zdvojnásobený daňový bonus, ktorý si zo zákona uplatňuje vždy iba jeden z rodičov. Ide o akési daňové zvýhodnenie od štátu, ktorým si daňovník zvyšuje mzdu o vopred určenú sumu na každé jedno vyživované dieťa. Daňový bonus si môže uplatniť aj rodič, ktorý podniká a to znížením si dani z príjmov.


https://www.hlavnydennik.sk/2019/11/07/parlament-chce-pomoct-sportovcom/

Napriek tomu, že daňový bonus si môžu rodičia uplatniť od narodenia dieťaťa až do dovŕšenia jeho 25.roka života, zvýhodnení sú len do jeho veku šesť rokov. Hnutie Sme rodina to však považuje za neférové.


Petra Krištúfková za Sme rodina sa v parlamente opakovane pokúšala presadiť zvýšenie daňového bonusu na dvojnásobok aj pre rodičov detí starších ako šesť rokov. „Dovolím si povedať, že aktuálne nastavenie tohto zákona, vytvára neopodstatnenú nespravodlivosť, voči naozaj veľkej skupine rodičov,“ vyjadrila svoj postoj. Podľa nej nárok na pomoc od štátu musia mať rovnako aj rodičia starších detí. „Všetci dobre vieme, že pribúdajúcim vekom dieťaťa rastú aj náklady. Náklady na stravu, vzdelanie, ošatenie, záľuby,“ zdôvodňuje Krištúfková. Podľa nej by rodič nemal byť diskriminovaný iba preto, že jeho dieťa už dovŕšilo zákonom stanovený vek. „Pretože títo pracujúci rodičia detí starších ako 6 rokov odvádzajú nie malé peniaze tomuto štátu, platia dane a vychovávajú svoje deti, ktoré tento štát predsa potrebuje,“ apelovala na poslancov Národnej rady.


Jej zdôvodnenie však väčšinu poslancov nepresvedčilo a jej návrh na poslednej parlamentnej schôdzi nepodporili. Za hlasovalo iba 63 zákonodarcov.


Hnutie Borisa Kollára boj o pomoc rodinám nevzdáva. Krištúfková už po hlasovaní avizovala, že jej návrh bude súčasťou programu, ktorým chce strana zabojovať o voliča. Sme rodina chce dvojnásobný daňový bonus vo výške 44,43 eur na jedno dieťa pre všetkých pracujúcich rodičov bez ohľadu na vek, presadzovať aj po voľbách.


Podľa Zoltána Andruska bral minister Richter úplatky za vybavenie povolení pre cudzincov
Televízia Markíza získala detaily výpovede Zoltána A., ktorý pri uzatváraní dohody o vine a treste v prípade vraždy Jána Kuciaka prehovoril o údajnej trestnej činnosti ministra Jána Richtera a ďalších. Čítať ďalej
12 | 11 | 2019 | SITA