Najvyšší súd sa zaoberá odvolaním v prípade člena gangu sátorovcov Františka Z.
12 | 11 | 2019 I TASR

 Trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) sa v utorok na svojom verejnom zasadnutí zaoberá odvolaním v prípade neprávoplatne odsúdeného člena gangu sátorovcov Františkom Z. Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ho koncom marca v procese s ďalšími členmi zločineckej skupiny odsúdil na 23 rokov. Františka Z. na proces neeskortovali, dal súhlas advokátke na pojednávanie v neprítomnosti.


NS SR 8. októbra sprísnil tresty štyrom členom tejto skupiny. Pavel Vlčko si odsedí vo väzení 25 rokov a Rolandovi Szamaránskemu a Andorovi Márikovi súd uložil výnimočný trest odňatia slobody vo výmere 18 rokov. Všetkých troch zaradil do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. Súd potvrdil trest Kristiánovi Kádárovi, ktorý si odsedí 25 rokov. Všetkým štyrom navyše uložili aj trest prepadnutia majetku.

ŠTS v marci okrem vyššie spomínaných odsúdil na 22 rokov Zsolta N., prezývaného Čonty, ktorý bol pravou rukou Sátora. Jeho bývalý ochrankár a šofér pred ŠTS spolu s niekdajšími komplicmi čelil obžalobe z viacerých starých vrážd a hneď v úvode procesu vlani v máji urobil vyhlásenie o vine. Skupina bola obžalovaná z 12 skutkov.

Pôsobila na južnom Slovensku a v Maďarsku od roku 1999 do roku 2010. Páchala násilnú a majetkovú trestnú činnosť, najmä vraždy, likvidoval aj členov konkurenčného gangu pápayovcov a tzv. biele kone. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sátorovci v počte vrážd nemajú konkurenciu nielen na území Slovenska.

Medzi najbrutálnejšie popravy, za ktoré boli súdení, patrí vražda "vlastného" Andreja Reisza, ktorého zastrelili v roku 2006 a následne jeho telo rozporciovali. Rovnako brutálna bola aj vražda bosa gangu Ľudovíta Sátora v roku 2010. Jeho kostrové pozostatky sa doteraz nenašli a rovnako ani zbraň. Sátorovo zakopané telo mali viackrát presúvať z miesta na miesto.

Medzi odsúdenými na 17 rokov je aj expolicajt Boris Drevenák, ktorý vinu popiera a stále je na úteku. Sátorovcom mal dopredu poskytovať informácie o úmysloch polície.

"Rozsudok vnímam ako spravodlivý a zákonný. Je za nami prvá etapa kauzy sátorovci. Je potrebné pochváliť vyšetrovací tím, ktorý naďalej usilovne pracuje. Vykopali sme ďalších desať tiel, takže určite budú ďalšie obžaloby, ďalší obvinení.

Kauza sátorovci pokračuje," reagoval po vynesení marcového verdiktu prokurátor ÚŠP. Podľa neho je viac než pravdepodobné, že niektorým odsúdeným sa tresty ešte zvýšia, keďže môžu byť obžalovaní i za ďalšie vraždy. Pribudnú aj tzv. ctihodní občania, ktorí pôsobili v komunálnej politike, či ďalší, ktorí si objednali u tohto gangu vraždy.