Gál nesúhlasí s návrhom SNS o pedofílii, hovorí, že tresty už existujú
12 | 11 | 2019 I TASR

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nesúhlasí so zavedením novej skutkovej podstaty týkajúcej sa pedofílie, zoofílie či nekrofílie do Trestného zákona, ktorú navrhuje skupina poslancov za koaličnú SNS. Vyplýva to z jeho stanoviska v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Poukazuje na to, že konanie, ktoré SNS spomína, už trestné je, a to v rámci trestného činu ohrozovania mravnosti.


Podľa rezortu spravodlivosti vyžaduje zavádzanie nových skutkových podstát trestných činov širšiu odbornú diskusiu a náležité posúdenie zo strany odbornej obce v danej oblasti, čo sa podľa Gála vzťahuje aj na zavádzanie nových pojmov do trestného kódexu. To považuje v niektorých prípadoch až za kontraproduktívne.

Význam pojmov pedofílie, nekrofília a zoofília vyplýva podľa Gála zo zákona implicitne a nejaví sa ako vhodné definovať pojmy, ktoré sú už zaužívané praxou. Ministerstvo spravodlivosti má za to, že sa definície navrhované SNS javia ako príliš všeobecné a nedostatočne jasne, presne a vecne vymedzené.

„Navyše, predmetné parafílie sú v prvom rade duševnou poruchou, a teda ide o problematiku spadajúcu pod oblasť zdravotníctva. Navrhované definície by mali byť primárne obsahom právnych predpisov relevantných pre oblasť zdravotníctva, nie však v normách trestného práva,“ dodáva stanovisko rezortu.

Rezort spravodlivosti považuje konanie, ktoré SNS spomína, už tak či tak za trestné, a to v rámci trestného činu ohrozovania mravnosti. Ten zahŕňa aj šírenie, verejné sprístupňovanie či zverejňovanie takéhoto materiálu. Rezort tým chce pripomenúť, že šírenie obsahu zahŕňa aj „verejné oznamovacie prostriedky" vrátane internetu, na ktorý SNS vo svojej dôvodovej správe odkazuje.

Podpora a propagácia sexuálnych patologických praktík, ako sú pedofília, zoofília či nekrofília, by mohla byť novým trestným činom. Právnu úpravu, ktorá je momentálne v druhom čítaní v Národnej rade SR, predložili poslanci z koaličnej SNS.

"Cieľom predloženého návrhu je doplniť do Trestného zákona skutkovú podstatu nového trestného činu - podpora a propagácia sexuálnych patologických praktík a niektorých porúch sexuálneho zamerania. Ten má podľa predkladateľov ochraňovať spoločnosť voči podpore a verejnej propagácii pedofílie, nekrofílie a zoofílie. Poslanci poukázali na to, že najmä internet a sociálne siete umožňujú rýchlejšie a jednoduchšie šírenie správ aj nemravného obsahu. Preto je podľa nich nevyhnutné stanoviť nové prísnejšie hranice pred týmito "osobitnými formami obťažovania v oblasti mravnosti," zdôvodnili návrh poslanci SNS.

Poznamenali, že návrh je aj reakciou na doteraz publikované články o niektorých sexuálnych patologických praktikách, ktoré ich podľa slov predkladateľov svojim obsahom propagovali, respektíve ospravedlňovali.