Kočnerova Threema: Komisia sa bude zaoberať štyrmi sťažnosťami na konanie advokátov
11 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Zdroj: Webnoviny


Kancelária Slovenskej advokátskej komory (SAK) k pondelku podala Revíznej komisii SAK štyri sťažnosti na konanie advokátov v súvislosti s komunikáciou z aplikácie Threema oboznámenou v konaniach pred súdom. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová, revízna komisia koná aj na podnet iných subjektov a prešetruje každú sťažnosť, ktorá jej je doručená.



Neakceptovateľné konanie

„Je neprijateľné, ak advokát organizuje a ovplyvňuje disciplinárne a trestné konanie voči prokurátorovi a snaží sa o jeho diskreditáciu. Je neprijateľné, ak advokát píše rozhodnutia súdu namiesto sudcu. Je neprijateľné porušenie advokátskej mlčanlivosti, ak advokát zverejňuje informácie o klientoch bez ich súhlasu, ako aj poskytne informácie inej osobe. Je neprijateľné, ak advokát porušuje advokátske predpisy a výrazným spôsobom znižuje dôstojnosť a dobré meno advokácie,“ uviedla Donevová.

Podľa nej je v záujme každého advokáta, ako aj samotnej advokácie, vymedziť sa voči uvedenému konaniu a zasiahnuť. „Každé takéto konanie je pre nás neakceptovateľné a všetky podozrenia z neho, o ktorých sa dozvieme, prešetrujeme prostredníctvom Revíznej komisie SAK,“ zdôraznila.

Kočner z väzenia "utopil" už Jankovskú, Trnku, Šufliarskeho a teraz aj Glváča. Kto bude ďalší?
10 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Prešetrujú stovky sťažností

Hovorkyňa zároveň pripomenula, že revízna komisia každoročne príjme a prešetruje okolo 500 sťažností na konanie advokátov. „Nezávislé dvojinštančné disciplinárne senáty každoročne vedú a rozhodnú viac ako 100 disciplinárnychkonaní voči advokátom. Advokátovi môže byť udelený disciplinárny postih od napomenutia cez peňažnú pokutu, až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov. Ak sa advokát dopustí konania v zmysle Trestného zákona, máme efektívne nástroje na pozastavenie jeho činnosti a následné vyčiarknutie zo zoznamu advokátov,“ uviedla Donevová. Dodala, že prepismi z aplikácie Threema zatiaľ SAK nedisponuje, reagovať tak môžu až na informácie zo súdneho konania zverejnené v médiách.

Podľa medializovaných informácií Marian K. v rámci aplikácie Threema komunikoval napríklad so svojím advokátom Marekom Parom aj o prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľovi Špirkovi.