Ukrajinská armáda a povstalci začínajú v Donbase s novým pokusom o uvoľnenie napätia (FOTO)
10 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ukrajinská armáda a povstalci vo východnej republike začali s novým pokusom o uvoľnenie napätia, kvôli konfliktom, ktoré stále pokračujú. Ak bude tento proces úspešný, uskutoční sa stretnutie Normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Francúzsko a Nemecko) s cieľom urovnať konflikt.


Militanti z Ukrajiny a samozvaná Donecká ľudová republika (DPR) sa od soboty sťahujú zo svojich pozícií v okolí dediny Petrovskoye. Tento proces sleduje Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OSCE), ako aj Spoločné stredisko pre kontrolu a koordináciu (JCCC).

Reuters / Alexander Ermochenko


Predstavitelia DPR prehlásili, že ich jednotky v sobotu opustili svoje pozície v okolí dediny. Ich ukrajinskí protivníci sľúbili, že ich stiahnutie bude trvať približne tri dni.

Oleksandr Klymenko


Zostáva nejasné, prečo to bude trvať tak dlho, kým sa ukrajinská armáda stiahne, nakoľko je veľmi malá. Ukrajina sľúbila stiahnutie všetkých 42 vojakov vybavených tromi obrnenými vozidlami a 48 ručnými zbraňami.

Aj keď sa zdá, že proces uvoľňovania prebieha podľa plánu, boje s nízkou intenzitou v regióne stále pokračujú. Ukrajina a DPR sa za posledných 24 hodín navzájom obvinili z porušovania prímeria.

"Za posledný deň ukrajinská armáda 18 krát porušila prímerie. Celkovo minula 218 munície,“ uviedol JCCC v nedeľu.

Ak bude proces uvoľnenia napätia úspešný, odstráni poslednú prekážku k najbližšiemu stretnutiu Normandskej štvorky.

Kalašnikov by sa dnes dožil stých narodenín: Málokto vie, že legendárny konštruktér bol dušou pacifista
"Zo všetkých zbraní v obrovskom sovietskom arzenále nebolo nič výnosnejšie ako "avtomat Kalašnikova", model 1947. Všeobecne známy ako AK-47 alebo "kalašnikov". Je to najpopulárnejšia puška na svete. Všetci bojovníci ho milujú. Elegantne prostá... Čítať ďalej
10 | 11 | 2019 | redakcia / TASR