Irán zostrelil nad Perzským zálivom neznámy dron
08 | 11 | 2019 I TASR
Jednotky iránskej protivzdušnej obrany zostrelili v piatok na juhozápade krajiny "neznámy dron". S odvolaním sa na správy iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA o tom informovala agentúra AP.

Zo správ agentúry IRNA vyplýva, že iránska protivzdušná obrana zasiahla bezpilotné lietadlo v ranných hodinách v prístavnom meste Bandar Máhšahr v provincii Chúzestán.

Agentúra nespresnila, či ide o vojenský dron alebo o komerčne dostupný model.

AKTUALIZOVANÉ: Výbuch v nemeckej bani nechal uväznených 30 ľudí pod zemou
Explózia v uhoľnej bani v Teutschenthal v strednom Nemecku zranila dvoch ľudí a nechala až 30 baníkov uväznených v podzemí. Čítať ďalej
08 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Guvernér provincie Chúzestán Gholamréza Šariátí v súvislosti s incidentom vyhlásil, že dron patril "cudzej" mocnosti, pričom časť stroja už vytiahli z neďalekej lagúny. Bezpilotné lietadlo podľa jeho slov narušilo iránsky vzdušný priestor.

Iránska armáda zostrelila v júni nad vodami Hormuzského prielivu americký prieskumný dron, ktorý sa podľa verzie Teheránu v tom čase nachádzal v iránskom vzdušnom priestore. Spojené štáty vtedy označili zostrelenie svojho bezpilotného lietadla za "nevyprovokovaný útok", ku ktorému došlo v medzinárodnom vzdušnom priestore.