Očakávame mozgovú porážku organizácie NATO, varuje Macron
07 | 11 | 2019 I Marek Molnár

"Aliancia NATO prežíva mozgovú porážku," prehlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron pre portál The Economist. Taktiež ďalej varoval, že sa európske krajiny už nemôžu spoliehať na Ameriku, aby chránila svojich spojencov.


Macron uviedol, že Washington „sa nám obracia chrbtom“, čo sa prejavilo pri stiahnutí amerických vojakov zo severovýchodnej Sýrie a opustením ich kurdských spojencov.

"Tvrdím, že by sme mali prehodnotiť, v akom svetle je NATO zaviazaná Spojeným štátom," dodal francúzsky prezident.

Prezidentovi bola položená otázka, či verí v efektívnosť článku 5 zakladajúcej zmluvy NATO, ktorá hovorí, že ak bude jeden členský štát napadnutý, iní sa musia ponáhľať na jeho obranu. Francúzsky prezident na ňu odpovedal: „Neviem. Čo bude znamenať článok 5 zajtra?“

Macron ďalej uviedol, že Európa stojí na „okraji priepasti“, pričom nebude mať kontrolu nad svojim osudom, pokiaľ sa nezačne správať ako geopolitická moc. Európa by na tento účel mala znovu získať "vojenskú suverenitu" a pokračovať v udržiavaní dialógov s Moskvou.

Francúzsky prezident sa snaží o to, aby Európska únia a západné krajiny prehodnotili svoje úlohy vo svete a prispôsobili sa novej globálnej realite. V auguste Macron uviedol, že „západná hegemónia“ sa skončila a že by bolo chybou pokúsiť sa izolovať Rusko.

Americký prezident Donald Trump vážne kritizoval členské štáty NATO, napríklad Nemecko, za neplatenie ich „spravodlivého podielu“ pri obrane bloku.

Rusi a Egypťania uskutočnili unikátne vojenské cvičenie, pričom ich ciele boli americké a britské bezpilotné lietadlá (VIDEO)
Egyptskí vojaci spolu s ruskými jednotkami sa zúčastnili na spoločnom vojenskom cvičení, počas ktorého sa striedali pri používaní egyptských obranných systémov, ktoré samozrejme pochádzajú z Ruska. Každý cvičný cieľ bol zostrelený na prvý... Čítať ďalej
07 | 11 | 2019 | Marek Molnár