Za dvadsať rokov budú najmenej z tretiny nemeckej populácie prisťahovalci
05 | 11 | 2019 I Magda Danková
Počet prisťahovalcov a ľudí prisťahovaleckého pôvodu v Nemecku stúpa a za dvadsať rokov to bude viac ako jedna tretina, uviedol v pondelok vedúci odborník na migráciu z Federálneho úradu práce. Informuje maďarská tlačová agentúra MTI.

Herbert Brücker v rozhovore pre Die Welt odhaduje, že Nemecko bude potrebovať v priemere 400 000 prisťahovalcov ročne, aby si zachovalo ekonomickú životaschopnosť do roku 2060. Pričom ďalej uvádza, že pri partneroch EÚ, ako sú Rumunsko, Bulharsko, Španielsko a Portugalsko, dôležitosť prisťahovalectva klesá, pretože počet mladých ľudí, ktorí sú ochotní emigrovať je nižšia. Rozdiely v príjmoch medzi západnou a východnou Európou sa taktiež pomaly zmenšujú.

Komentár Soerena Kerna: V Nemecku počet uväznených imigrantov dosiahol rekordnej úrovne
Podľa nového prieskumu Ministerstva spravodlivosti vykonávaného v 16 nemeckých spolkových krajinách, je v súčasnosti v nemeckých väzniciach rekordne vysoký podiel väzňov, ktorí sa narodili v cudzine. Správa uvádza, že napríklad v Berlíne a Hamburgu... Čítať ďalej
03 | 05 | 2019 | TASR


Výsledkom bude, že susedia EÚ, ako napríklad západný Balkán a Ukrajina, sa stanú „stále zaujímavejšími“ pre Nemecko. Blízky východ je vzhľadom na svoju relatívne mladú populáciu „relevantný“ a Ázia už zohráva dôležitú úlohu v prisťahovalectve vysokokvalifikovaných ľudí.

Dokazuje to napríklad skutočnosť, že Číňania sú najväčšou skupinou cudzincov, ktorí študujú na vysokých školách v Nemecku. Afrika je stále „veľkým tajomstvom“, prisťahovalectvo z kontinentu nie je významné a nie je jasné, ako sa bude vyvíjať v budúcnosti.

Anton Martvoň: Európa musí patriť Európanom a nie Afričanom!
Včera som si vypočul v TV debate na Dvojke "táraniny" od Šimečku z progresívcov, že vraj ekonomická migrácia je pre EÚ i pre SR potrebná. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Anton Martvoň


Imigrácia do Nemecka bude určite „rozmanitejšia“ a do roku 2040 bude celá krajina „farebnejšia“. Podiel prisťahovalcov a ľudí z prisťahovaleckého prostredia sa zvýši zo súčasných približne 25% na najmenej 35%, ale môže prekročiť aj 40%!

Dobrým príkladom situácie očakávanej do roku 2040 je Frankfurt, ktorý má asi 50 percent populácie s prisťahovaleckým pôvodom, alebo Berlín, kde je 35 percent "nových Nemcov". „To, čo dnes vidíme vo veľkých mestách, bude v budúcnosti normou v celej krajine,“ povedal Herbert Brücker a dodal, že do roku 2040 sa podiel prisťahovalcov vo veľkých mestách zvýši na 65 - 70 percent.

Judith Bergman: Švédsko je v "migračnej vojne" o ktorej sa nehovorí
06 | 09 | 2019 | Judith Bergman


Na otázku, či by si pôvodní Nemci museli zvyknúť byť v menšine, zdôraznil: „Obraz nemeckej menšiny verzus prisťahovalci je nesprávny.“

„Nemci budú vždy zďaleka najväčšou skupinou,“ uviedol hlavný výskumný pracovník IAB v oblasti migrácie a zdôraznil, že prisťahovalci nie sú jediná rovnorodá časť obyvateľstva, ale „veľmi odlišné, veľmi farebné“ skupiny. Väčšina z nich sú kresťania, ale sú tu aj moslimovia a budhisti, sú zväčša zamestnaní ako pomocní pracovníci, hovorí Herbert Brücker.