Americký štátny dlh prekročil hranicu 23 biliónov dolárov. Trump ocenil pracovné miesta a jej pozitívny vplyv na akciové trhy
02 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Prezident Trump ocenil poslednú správu o pracovných miestach a jej pozitívny vplyv na akciové trhy. Avšak kritici naňho "zaútočili" pre jeho neúspešný prísľub znížiť americké vládne výdavky, ktoré zvýšili štátny dlh nad 23 biliónov dolárov.


Piatkové čísla o zamestnanosti ukázali, že môžu potvrdiť Trumpove tvrdenie, pričom americká ekonomika prekonala očakávania, a v októbri získala okolo 128 000 nových pracovných miest, čo vyvolalo výrazný nárast niekoľkých trhových indexov. DOW stúpol o 1,11 percenta, zatiaľ čo NASDAQ a S&P zaznamenali rekordné zisky, ktoré vzrástli o 1,13 a 0,97 percenta.



Napriek zdanlivo dobrým správam sa Trumpovo prehlásenie stretlo s vlnou frustrácie z nesplnenej kampane, ktorá prisľúbila znížiť americký štátny dlh. Ten prekonal hranicu 23 biliónov dolárov práve cez americký sviatok Halloween.



Americký štátny dlh dosiahol takú výšku, že tento rok bude vláda míňať každý deň 1 miliardu dolárov na úrokoch, informuje o tom spoločnosť Peter G. Peterson Foundation.



Samozrejme prezident Trump nie je jediný, kvôli ktorému tento dlh stúpal. Administratíva Baracka Obamu pridala k dlhu približne 9 biliónov dolárov, zatiaľ čo George Bush Jr. ich zvýšil "iba" o 6 biliónov dolárov. Prezident Trump doteraz prispel k dlhu približne 3 až 4 biliónmi dolárov.

Čína oficiálne uvádza na trh najnovšiu generáciu mobilnej telekomunikácie 5G
Čínski mobilní operátori od dnešného dňa ponúkajú svojim obyvateľom 5G služby, keďže najväčší trh na svete oficiálne sprístupnil svoju novú sieť. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár