Rusko a Turecko začali spoločné vojenské hliadky v severovýchodnej Sýrii (VIDEO)
01 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Ruská vojenská polícia a turecké pohraničné jednotky začali hliadkovať v oblasti pozdĺž sýrsko-tureckej hranice. Hliadky boli vytvorené v rámci dohody, ktorú dosiahli tento mesiac prezidenti oboch krajín. Misia sa začala v piatok v blízkosti al-Darbasijahu.


Zábery ukazujú obrovské konvoje vojenských vozidiel vrátane obrnených osobných vozidiel, ale aj nákladných vozidiel odolných proti mínam - z Ruska a Turecka - ktoré prechádzajú Sýriou.



Rusko nasadilo svoju vojenskú políciu, zatiaľ čo Turecko vyslalo svoju pohraničnú stráž.



Vyslanie jednotiek bolo dohodnuté na stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Soči 22. októbra. Cieľom spoločných hliadok je udržať bezpečnosť v „bezpečnej zóne“ pozdĺž turecko-sýrskej hranice.

Screenshot


Vytvorenie „bezpečnej zóny“ bolo vyhlásené ako cieľ tureckej misie v severovýchodnej Sýrii nazvanej operácia Mierová jar, ktorá sa začala začiatkom tohto mesiaca. Kampaň bola zameraná na kurdské milície, ktoré Ankara považuje za „teroristov“, pričom tieto polovojenské jednotky mali kontrolu nad hranicami Sýrie a tým ohrozovali Turecko.

Ruská hypersonická raketa Zircon bude namontovaná na špičkovú bojovú loď, prehlásil Putin
Vysoko ovládateľná hypersonická raketa známa ako Zircon bude nainštalovaná na špičkovej bojovej lode ruského námorníctva, ktorá má byť uvedená do prevádzky budúci mesiac. Čítať ďalej
01 | 11 | 2019 | Marek Molnár