Americké obavy z programu Nord Stream 2 sa týkajú strachu zo straty pákového efektu, nie prosperity Európy (Nebojsa Malic)
01 | 11 | 2019 I Preklad: Marek Molnár

Keďže sa dokončenie ropovodu Nord Stream 2 blíži ku koncu, jeho kritici začali tvrdiť, že to poškodí Ukrajinu a zvýši energetickú závislosť EÚ od Ruska - čo sú v skutočnosti dva vzájomne sa vylučujúce argumenty. Píše o tom Nebojsa Malic vo svojom komentári.


Po rokoch meškania Dánsko v stredu konečne schválilo výstavbu časti ropovodu vo svojej hospodárskej zóne pri pobreží Bornholmu. Konečná časť v Nemecku pripravuje pôdu pre dokončenie plynovodu do budúceho roka, len s miernym omeškaním než sa plánovalo.

"Toto je geopolitický problém, ktorý posilňuje Rusko a oslabuje Európu," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský vo štvrtok na tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Avšak to nie je úplne pravda. Potrubie posilní hospodársku pozíciu Ruska - hoci je to Ukrajina, a nie EÚ, kto bude politicky oslabení.

Kyjev, Washington, Varšava a pobaltské štáty sa pokúsili takmer o všetko, čo by zastavilo výstavbu plynovodu Nord Stream 2, citujúc rôzne argumenty. Hlavné dôvody spočívajú v tom, že plynovod by zvýšil závislosť Európy od ruského plynu a zároveň by Ukrajinu pripravil o tranzitné poplatky vo výške približne 3 miliardy dolárov.

Problémy s týmito dvoma argumentmi sú v tom, že si navzájom odporujú. Keby EÚ mala úplne odstrihnúť ruský plyn - a nahradiť ho napríklad skvapalneným zemným plynom (LNG) z USA, Ukrajina by rovnako stratila tranzitné poplatky. Plus to nie je možné kvôli diaľke, pretože USA nemajú kapacitu na vyrovnanie 200 miliárd metrov kubických ročne prichádzajúcich z Ruska. A aj keby to možné bolo, bolo by to za takú cenu, ktorú by si Európania nemohli dovoliť.

Ďalšou skutočnosťou je to, že Rusko v súčasnosti pumpuje cez Ukrajinu každý rok približne 87 miliárd metrov kubických plynu. Plynovod Nord Stream 2 bude schopný prepraviť iba 55 miliárd, čo znamená, že úplné uzavretie ventilu do Kyjeva by skutočne znížilo vývoz plynu z Moskvy. Jediný spôsob, ako by sa „závislosť“ Európy zvýšila, je, ak by plynovody cez Ukrajinu pokračovali v plnej kapacite - čo by znamenalo, že Kyjev by aj napriek tomu vyberal tranzitné poplatky.

Je pravda, že tieto poplatky sa možno budú musieť do istej miery znížiť, pretože Ukrajina stratí kontrolu nad ruským vývozom plynu - čo je skutočná sťažnosť Ukrajiny a USA.

Jednoducho povedané, schopnosť Ruska obísť Ukrajinu, ak by to bolo potrebné, výrazne zníži jej geopolitické využitie vo Washingtone - potom, čo USA minuli miliardy dolárov na podporu Kyjevu, a to nie raz, ale dvakrát za desať rokov.

V roku 2009 vláda „Oranžovej revolúcie“ v Kyjeve odklonila ruský plyn z EÚ do vlastnej spotreby po tom, čo Gazprom znížil dodávky kvôli kriminalite. To viedlo k úplnému zastaveniu dodávok plynu v polovici januára. Západné médiá za túto situáciu jednotne obviňujú Rusko. Tento incident bol impulzom na výstavbu oboch plynovodov Nord Stream.

Plynová kríza v januári 2009 sa vyriešila tak, že Kyjev prijal desaťročnú kompromisnú dohodu. Platnosť tejto zmluvy sa skončí na konci roku 2019 a rokovania o jej predĺžení nepriniesli výrazný pokrok.



Kongres USA hrozí sankciami proti každému, kto sa podieľa na stavbe Nord Stream 2. V tomto okamihu je príliš neskoro na zastavenie dokončovania plynovodov - a z toho vyplýva strata strategického pákového efektu.

Jedna vec by však mala byť jasná: Európania sa nemusia obávať o svoje blaho a pohodlie.

Dnešné protesty znázorňujú problémy v našom raji (Slavoj Zizek)
Protesty proti štátnemu zriadeniu sa objavujú po celom svete v krajinách s rôznymi politickými systémami a rôznymi úrovňami bohatstva. Možno vstupujeme do éry rozšírených občianskych nepokojov. Píše o tom Slavoj Zizek vo svojom... Čítať ďalej
30 | 10 | 2019 | Preklad: Marek Molnár