Divoké požiare v Kalifornii zasiahli luxusné sídla miestnych boháčov: LeBron James či Arnold Schwarzenegger museli utiecť do bezpečia!
29 | 10 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Hasiči ďalej bojujú s rozsiahlymi požiarmi v Kalifornii. Plamene zničili cez 90 budov a donútili k evakuácii vyše 220 000 ľudí. Horieť začalo dokonca až na okraji Los Angeles v blízkosti Gettyho centra, Kde rad celebrít vlastní luxusné domy. Evakuovaný bol napríklad aj Arnold Schwarzenegger či basketbalista LeBron James.


Najvážnejšia situácia je naďalej vo vinárskej oblasti Sonoma severne od San Francisca. "Tie podmienky by sa dali prirovnať k sudu s pušným prachom," uviedol veliteľ hasičov Jonathan Cox. Podľa najnovších údajov sa v okrese Sonoma podarilo doteraz uhasiť len asi päť percent horiacej plochy. Nasadených tu je cez 3000 hasičov.

Novo naopak začalo horieť na severozápadnom okraji Los Angeles v blízkosti Gettyho centra, kde sídli známa galéria výtvarného umenia. Jedným z tých, kto musel narýchlo opustiť svoj dom, bol aj známy basketbalista LeBron James. "Požiar v LA nie je žiadna sranda. Musel som sa narýchlo evakuovať s rodinou, a dokola jazdíme a hľadáme ubytovanie," napísal na twitteri v noci na pondelok.

Evakuovaná bola aj rodina Arnolda Schwarzeneggera. "Som vďačný za najlepších hasičov na svete, ozajstných akčných hrdinov, ktorí sa vystavujú nebezpečenstvu, aby chránili Kalifornčanov," zložil legendárny Arnie poklonu zasahujúcim jednotkám. "Ak ste v evakuačnej zóne, neotáčajte sa a rýchlo ju opustite," dodal.

Ničivé požiare spaľujú Kaliforniu! Úrady museli evakuovať 40 tisíc ľudí
Úrady v Kalifornii kvôli lesným požiarom nariadili evakuáciu asi 40.000 ľudí z niekoľkých miest v okolí Los Angeles. Oheň sa rýchlo šíri v dôsledku silného vetra a vysokých teplôt, informovala dnes agentúra Reuters. Plamene ohrozujú tiež vinársku... Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Miestna energetická spoločnosť kvôli nebezpečenstvu vzniku nových požiarov preventívne prerušuje dodávky prúdu. Bez elektriny sa tak ocitol rad domácností a podnikov.

Guvernér však podľa agentúry Reuters také preventívne prerušovanie dodávok elektriny označil za neprijateľné. Asi 1,5 milióna ľudí však zostane dnes bez prúdu.

Zatiaľ nie je jasné, čo požiare spôsobilo. Energetická spoločnosť PG & E však uviedla, že tesne pred prepuknutím ohňa na severe sa v oblasti pokazilo vedenia vysokého napätia.

"Akákoľvek iskra z ktoréhokoľvek zdroja môže spôsobiť katastrofu," varoval predstaviteľ PG & E. "Nechceme byť jedným z týchto zdrojov," dodal.

S divokými plameňmi sa stále potýka niekoľko tisíc hasičov. Vietor rýchlo šíri plamene do ďalších oblastí, cieľom požiarnikov je teraz zabrániť tomu, aby požiar zasiahol husto obývané oblasti.

Situáciu skomplikoval suchý a silný vietor s rýchlosťou až 120 kilometrov za hodinu, ktorý je najsilnejší za niekoľko posledných rokov. Meteorológovia varujú, že vietor môže ďalej spôsobiť nepredvídateľné správanie plameňov a môže šíriť žeravé uhlíky na kilometre ďaleko. Vlhkosť vzduchu pritom na niektorých miestach klesá na jednociferné hodnoty.

Už v piatok museli evakuovať cez 50 tisíc ľudí z oblasti Santa Clarita severne od Los Angeles. Takmer všetci evakuovaní sa však cez víkend mohli vrátiť do svojich domovov, hasiči tam majú väčšinu požiarov už pod kontrolou. Miestna polícia uviedla, že na spálenisku našla ľudské pozostatky, nie je však isté, či toto úmrtie súvisí s požiarom.

Jennifer Aniston trhá rekordy: Jej popularita na Instagrame nemá konkurenciu! Na historický rekord jej stačilo päť hodín!
Sociálna sieť Instagram slúži na pridávanie fotiek alebo videí, denne ich užívatelia nahrajú okolo sto miliónov. Päťdesiatročná hviezda Hollywoodu, ktorú kedysi preslávilo účinkovanie v seriáli Priatelia, sa zaregistrovala na Instagrame iba v... Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Ján Prokop