Výročie Československa: Zeman zožal gratulácie z celého sveta. Na Čaputovú si nespomenuli.
28 | 10 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Prezidenti a králi niektorých krajín či pápež František pogratulovali v liste prezidentovi Milošovi Zemanovi a českým občanom ku 101. výročiu vzniku samostatného štátu. Americký prezident Donald Trump ocenil prínos českej účasti v Afganistane, nemecká hlava štátu Frank-Walter Steinmeier napísal o hlbokej dôvere medzi oboma krajinami.





Francúzsky prezident Emmanuel Macrona rovnako ako slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a Trump pripomenuli aj tohtoročné 30. výročie nežnej revolúcie. Znenie listov zverejnil Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

"V mene ľudu Spojených štátov amerických blahoželám ľudu Českej republiky ku 101. výročiu vašej samostatnosti v roku 1918. Tento rok je zároveň 30. výročím nežnej revolúcie, a Spojené štáty americké tiež cťou a oslavujú odvážnych, oddaných a vizionárskych občanov, ktorí pomohli Československu vymaniť sa zo sovietskeho vplyvu a komunistického útlaku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomickej slobody, "napísal Trump. Dodal, že tieto ideály a hodnoty, ktoré obe krajiny zdieľajú, utvárajú základy verejnej a pevnej transatlantickej aliancie a priateľstva.

Americký prezident zároveň v liste vyjadril vďaku za medzinárodný záväzok Česka presadzovať mier, ľudského práva a prosperitu. "Oceňujeme prínos účasti Českej republiky v Afganistane a jej podporu ako ochrannej sily v Sýrii," napísal.

Zeman nepovýši šéfa BIS Koudelku na generála, "nemá naháňať ruských špiónov"
25 | 10 | 2019 | TASR


Macron označil v liste vzťah oboch krajín za blízky a dôverný, založený na strategickom partnerstve. V kontexte českého predsedníctva višegrádskej skupiny a európskych a medzinárodných výziev je významnejšia ako kedykoľvek predtým, doplnil.

"Vzťahy medzi Českou republikou a Nemeckom sa dnes nachádzajú na úrovni, ktorá je historicky snáď jedinečná. Medzi Čechmi a Nemcami vyrástli mnohé osobné priateľstvá a medzi našimi krajinami sa vytvorila hlboká dôvera, "uviedol Steinmeier. Vyjadril želanie, aby vynikajúce vzťahy zostali zachované aj do budúcnosti. Uviedol tiež, že sa teší na nadchádzajúce stretnutie so Zemanom. Všetkých prezidentov višegrádskej štvorky, teda Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska, Steinmeier pozval na 9. novembra na pripomienku 30. výročia pádu Berlínskeho múru.

Podľa Čaputovej Česko a Slovensko vďačí za svoje blízke a priateľské vzťahy v prvom rade bývalému spoločnému štátu. "So vznikom Československa sú neodlučne spojené hodnoty slobody, demokracie a pokroku. Som hrdá na to, že naša krajina sa aj napriek náročným historickým skúškam k tomuto hodnotovému odkazu hlási aj dnes, a pokladám za veľmi dôležité, aby sme o jeho význame pravidelne hovorili, "napísala. Uviedla tiež, že Zemana rada privíta v Bratislave pri spoločnej pripomienke výročia novembrovej revolúcie z roku 1989. Zeman navštívi Slovensko 16. novembra a spolu s Čaputovou otvoria budovu Českého domu.

VIDEO: Ľudia okolo Zemana pred verejnosťou taja prezidentov zdravotný stav
21 | 10 | 2019 | Marko Źarić


Pád železnej opony pred 30 rokmi pripomenul vo svojom gratulačnom liste poľský prezident Andrzej Duda. "Spájajú nás zhodné záujmy a výzvy v rámci Európskej únie. Úzko spolupracujeme v prospech posilnenia bezpečnosti celého regiónu ako spoľahliví partneri a spojenci v rámci NATO, "uviedol. Vyjadril presvedčenie, že česko-poľské vzťahy môžu slúžiť ako vzor dokonalého susedského a vzájomného rešpektu. Duda tiež napísal, že dúfa v Zemanovú angažovanosť plnením regionálnych infraštruktúrnych projektov, zásadných pre skracovanie vzdialeností.

"Obraciam sa k Bohu, aby Vás sprevádzal na ceste k spoločnému dobru a bratstva, aby každý príslušník Vášho národa spoznal očakávané šťastie. Z celého srdca sa dovolávam hojnosti Božieho požehnania pre vás aj český ľud, "pogratuloval pápež František.

Maďarský prezident János Áder v liste zaželal Zemanovi pevné zdravie. Gratulačný list poslal na Pražský hrad taktiež španielsky kráľ Felipe VI. Holandský kráľ Willem-Alexander a belgický kráľ Phillipe.

Česká republika si v pondelok pripomína 101 rokov od vzniku samostatného československého štátu. Oslavy sa tento rok na rozdiel od vlaňajšieho stého výročia nekonajú za účasti zahraničných štátnikov. Vlani do Prahy prišiel napríklad Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, a zástupcovia ďalších európskych krajín. Na vojenskú prehliadku zavítal americký minister obrany James Mattis.

Zeman udelí Gottovi na budúci rok Rad bieleho leva
Český prezident Miloš Zeman udelí na budúci rok zosnulému spevákovi Karlovi Gottovi Rad bieleho leva in memoriam. Oznámil to v nedeľu vo vysielaní rozhlasovej stanice Frekvence 1. Čítať ďalej
07 | 10 | 2019 | TASR