VIDEO: Ľudia okolo Zemana pred verejnosťou taja prezidentov zdravotný stav
21 | 10 | 2019 I Marko Źarić
Českého prezidenta Miloša Zemana prepustili z Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v pražských Střešoviciach. Pri odchode prezidenta zo zariadenia však súkromná bezpečnostná služba zabránila novinárom natáčať jeho zdravotný stav.



Prvý muž Českej republiky tu bol hospitalizovaný štyri dni a podľa dostupných informácií neabsolvoval žiaden operačný zákrok. Išlo však o takzvaný „rekondičný pobyt“  a jeho hovorca J. Ovčáček na Twitteri uviedol že prezident už túto stredu vystúpi v Snemovni ohľadom štátneho rozpočtu.



Zariadenie sa k prezidentovmu stavu vyjadrilo pozitívne a k jeho hospitalizácií uviedlo že „starostlivosť  bola zameraná na rekonvalenscesiu dlhodobého preťaženia organizmu. Prezident tu absolvoval rehabilitačné cvičenie, ktoré bolo zamerané na posilnenie pohybových stereotypov, Taktiež mu bola aplikovaná intenzifikovaná výživa,“ uvádza hovorkyňa ÚVN Jitka Zinke.

Hovorca prezidenta Ovčáček prezidentov pobyt v nemocnici odôvodnil tým že ide o prípravu na štátny sviatok vzniku Československa ktorý sa bude konať 28.októbra,  Prezident Zeman chce byť údajne pri tejto príležitosti „absolútne fit“ uviedol.

Prezident do nemocnice nastúpil vo štvrtok. Pre televíziu Barrandov uviedol, že tak učinil na pokyn svojho ošetrujúceho lekára, riaditeľa nemocnice Miroslava Zavorala. „Nieje to nič vážneho, je to zámienka pre odpočinok“ povedal Zeman.

Podľa dostupných informácií je Zemanova zdravotná dokumentácia prísne strážená. Nie je kvôli tomu vedená elektronicky, ale výhradne v tlačenej forme. Vedenie nemocnice taktiež kontroluje aj lekárov, ktorí majú prístup k danej zložke uviedol Blesk.cz

Osobná fajčiarska zóna

Prezident bol v nemocnici hospitalizovaní na internom oddelení, K dispozícii mal však uzavretú polovicu poschodia. K prezidentovi mali prístup len lekári a jeho rodina. Zeman mal počas svojej hospitalizácie vyhradenú privátnu fajčiarsku zónu pričom ostatný pacienti museli z toho dôvodu fajčiť na oddelení patologie

Zeman nemocničné zariadenie navštívil už 24. septembra, pričom tu vtedy strávil niekoľko hodín. Hovorca Ovčáček túto návštevu označil za pravidelnú lekársku prehliadku zdravotného stavu. Riaditeľ nemocnice Zavoral, ktorý vedie práve internú kliniku, serveru SeznamZprávy po vyšetrení povedal, že lekári nenašli žiadny zdravotný problém s výnimkou miernej dehydratácie a „určitej únavy“. Zeman neskôr uviedol že kvôli dehydratácií podstúpi niekoľko infúzií ktoré dodajú jeho telo potrebné minerály.