Matovičovi prihára, flirtuje už aj s Kotlebom
28 | 10 | 2019 I Gabriel Matta

Igor Matovič dokáže stále prekvapiť. Šéf OĽaNO nemá problém sedieť za jedným stolom s Marianom Kotlebom. A nielen to. Opozičný poslanec voči ĽSNS výrazne zmiernil svoju rétoriku.


V diskusnej relácii TA3 dokonca ocenil niektoré návrhy z dielne kotlebovcov a nevylúčil aj možnú spoluprácu s touto stranou v budúcnosti. Dnes však podľa neho stále platí, že pokiaľ ĽSNS nezmení niektoré svoje extrémistiké názory, rokovať o zostavení budúcej vlády s nimi OĽaNO nebude.

Marian Kotleba sedel v politickej relácii po prvýkrát od prezidentských volieb. Kvôli radikálnym názorom predstaviteľov jeho strany a mnohým nenávistným vyhláseniam ho totiž médiá, ale aj politici úmyselne ignorujú. S Kotlebom si zástupcovia iných politických strán už roky odmietajú podať ruku a debatovať za jedným stolom.

Keď vzniklo podozrenie, že s ĽSNS rokujú napríklad o podpore svojich návrhov predstavitelia Smeru-SD na čele s Robertom Ficom, vyslúžil si expremiér nemalú kritiku - dokonca aj zo strany vlastných koaličných partnerov. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár bol ochotný vyvodiť pri voľbe ústavných sudcov aj vážne konzekvencie. Fica za údajné tajné rokovania kritizovala aj opozícia.

Do Kollára sa navážajú najmä nováčikovia. Po voľbách ho však budú potrebovať
Predseda Sme rodina Boris Kollár odmieta škatuľkovanie a delenie na nových a starých politikov. Čítať ďalej
28 | 10 | 2019 | Gabriel Matta


Igor Matovič však predviedol pri spoločnej diskusii s Marianom Kotlebom nevídanú ústretovosť a prekvapivo priateľský tón. Šéfa ĽSNS sa líder Obyčajných ľudí dokonca verejne zastal. Podľa neho je chyba, že kotlebovci ako demokraticky zvolená strana, nedostávajú v médiách dostatočný priestor.

"Mňa mrzí, že pán Kotleba nemá priestor chodiť do médií. A že aj politici pristupujú na to, že s ĽSNS sa nediskutuje," vyhlásil Matovič v televízii. Ak sa OĽaNO podarí vo voľbách uspieť a stanú sa súčasťou vlády, chce Matovič dokonca presadiť návrh, aby všetky zvolené parlamentné strany dostali rovnaký priestor vo všetkých médiách. Podľa neho ide o úctu voči voličom ĽSNS, ktorí sú ochotní vstať a ísť voliť. "Veď dnes tu máme 2 milióny ľudí, ktorí nejdú voliť," vysvetlil Matovič.

V obrane Kotlebu zašiel šéf OĽaNO ešte ďalej. V priamom prenose vyzdvihol návrhy, ktoré kotlebovci v parlamente predkladajú. Predseda ĽSNS mu však vytkol, že napriek tomu ich matovičoví poslanci nikdy nepodporia. "Len preto, že sme ich predložili my," reagoval Kotleba.

Líder Obyčajných ľudí pripustil, že ak ĽSNS zmení svoj postoj k rómskej komunite, či k popieraniu holokaustu, vie si predstaviť s nimi v budúcnosti rokovať. Kotleba zasa v prípade OĽaNO vidí problém, že sú ochotní vládnuť so stranami PS/Spolu. Tieto strany podľa neho ohrozujú Slovensko svojím postojom k LGBTI komunite, nakoľko presadzujú registrované partnerstvá. Matovič tvrdí, že do vlády, ktorá bude chcieť toto dostať do svojho programu, OĽaNO nepôjde.

Predseda ĽSNS čelí ďalšej obžalobe v kauze kontroverzných šekov
Predseda parlamentnej ĽSNS Marian K. čelí ďalšej obžalobe v kauze kontroverzných šekov, ktoré v minulosti rozdával chudobnejším rodinám. Čítať ďalej
28 | 10 | 2019 | TASR


Z diskusie vyplynulo, že oboch predstaviteľov spájajú kresťanské hodnoty. ĽSNS je dlhodobo konzervatívnou stranou. "My máme kresťanské hodnoty a snažíme sa ich presadzovať vo svojom programe," pripomenul predseda ĽSNS.

OĽaNO Igora Matoviča na kresťanského voliča stavili len nedávno. Najprv sa rozhodli vytvoriť v rámci strany kresťanskú platformu. Minulý týždeň Matovič dokonca nečakane ponúkol polovicu svojej kandidátky KDH. Kresťanskí demokrati pritom v prieskumoch verejnej mienky už predbehli OĽaNO. Práve naopak, problém začínajú mať Matovičovci. Po masívnom odchode známych tvári z poslaneckého klubu strana lavíruje na hranici zvoliteľnosti. Do popredia opozičného spektra sa totiž dostali práve kotlebovci ako aj liberálni nováčikovia na politickej scéne.