Nemeckí poslanci požadujú, aby americké jednotky opustili Nemecko, pretože nechcú zvýšiť napätie s Ruskom
27 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Nemeckí poslanci požadujú, aby vláda vyhostila americké jednotky umiestnené v Nemecku. Poslanci tvrdia, že ich prítomnosť slúži iba na účely nelegálnych vojen USA na Blízkom východe a zároveň to vyvoláva napätie s Moskvou.


Zákonodarcovia z ľavicovej opozičnej strany predložili návrh, v ktorom vyzývajú vládu kancelárky Angely Merkelovej, aby okamžite prestala financovať americkú vojenskú prítomnosť v krajine. Pričom ďalej požadujú aby zrušila zmluvu z roku 1990, ktorá dovoľuje prítomnosť amerických vojakov na nemeckej pôde.

„Viac ako 35 000 amerických vojakov je aktuálne umiestnených v Nemecku, viac ako v ktorejkoľvek inej európskej krajine,“ zdôrazňuje sa v dokumente uverejnenom na webovej stránke Bundestagu, pričom sa dodáva, že „americké vojenské základne sa používajú na podporu Washingtonskej vojnovej politiky na Blízkom východe."

Zákonodarcovia osobitne vyjadrili svoje pobúrenie nad skutočnosťou, že nemecké základne sa používajú „v pokračujúcich nezákonných cielených atentátov USA na Pakistan a Afganistan“, dokument tým zrejme myslel použitie bezpilotných lietadiel pri útoku na tieto krajiny.

Dokument tiež uvádza, že pokračujúca prítomnosť amerických síl na nemeckej pôde nevedie k ničomu, len k eskalácii už tak napätej situácií v súvislosti so vzťahmi s Ruskom. Poslanci tiež odsúdili akékoľvek nasadenie amerických vojsk na základne v Poľsku a ďalších štátoch strednej a východnej Európy, a zároveň tvrdia, že takéto činy možno interpretovať len ako „vojnové prípravy“.

Upozornili tiež na skutočnosť, že americké jednotky sa presúvajú cez územie bývalého východného Nemecka, čím sa porušuje Zmluva o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemeckuz roku 1990, ktorá uľahčovala znovuzjednotenie Nemecka pod podmienkou, že by žiadne cudzie jednotky nemali byť umiestnené v tomto regióne.

Napriek tomu Berlín zrejme zatiaľ neplánuje vyhostiť americké sily zo svojej pôdy. Federálny rozpočet na rok 2020 ukazuje, že nemecký daňový poplatník by musel minúť 71 miliónov EUR na údržbu USA a iných zahraničných síl umiestnených na jeho území.

Rusko predstavuje „bojový ľadoborec“ Ivan Papanin, ktorý je určený na obranu ich záujmov v Arktíde (FOTO)
V Petrohrade bola predstavená loď novej triedy ruských vojnových lodí, ktorá váži až 8 500 ton. Ľadoborec s názvom „Ivan Papanin“ má za úlohu brániť záujmy Ruska v arktickom regióne. Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár