Rusko predstavuje „bojový ľadoborec“ Ivan Papanin, ktorý je určený na obranu ich záujmov v Arktíde (FOTO)
27 | 10 | 2019 I Marek Molnár

V Petrohrade bola predstavená loď novej triedy ruských vojnových lodí, ktorá váži až 8 500 ton. Ľadoborec s názvom „Ivan Papanin“ má za úlohu brániť záujmy Ruska v arktickom regióne.


Tento najnovší prírastok do ruského arktického arzenálu vyrazil v piatok z prístavu Admirality Shipyard. Niektoré ruské médiá nazvali túto loď aj ako „bojový ľadoborec“, pričom vo veľkosti je zhruba podobná nórskej lode Svalbard.

Výroba „Ivana Papanina“ začala v apríli 2017 a predpokladá sa, že plavidlo bude uvedené do prevádzky niekedy v roku 2022 alebo 2023. 114 metrov dlhá vojnová loď sa môže používať ako hliadková loď, remorkér alebo ľadoborec pre iné plavidlá. Jej trup je dostatočne silný na to, aby zvládol preraziť ľad hrubý až 50 cm.

Sputnik / Aleksandr Galperin


„Ivan Papanin“ je vyzbrojený je s raketami Kalibr a námorným delom. Taktiež sa môže pochváliť helipadom, hangárom pre prieskumný vrtuľník a miestom pre dva rýchle člny triedy Raptor. Má kapacitu pre 50 členov posádky, okrem námorníkov a dôstojníkov, ktorí riadia loď, pričom dokáže plaviť až 60 dní s dosahom 6 000 námorných míľ.

Ruská armáda plánuje využiť viacúčelovú loď na hliadky v arktických vodách a zároveň môže slúžiť aj ako prepravná loď pre citlivé vojenské náklady alebo ako podporná loď v bojovej operácií.

Ruské námorníctvo už má svojho ľadoborca ​​„Ilya Murometsa“, ktorý je v prevádzke od minulého roka, avšak táto loď je neozbrojená.

Odvážni okoloidúci zastavili zlodeja šperkov, pričom ho poriadne dokopali na zemi (VIDEO)
Niekoľko rozhnevaných Londýnčanov vzalo prácu polície do svojich rúk, keď sa pred ich očami v štvrti Shepherd's Bush uskutočnila lúpež klenotov počas dňa. Londýnčanom sa podarilo chytiť jedného lupiča, pričom doňho kopali a držali ho až kým... Čítať ďalej
27 | 10 | 2019 | Marek Molnár