Vedci sledovali doposiaľ nevídané búrky na Saturne
26 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Astronómovia boli svedkami zvláštnych poveternostných podmienok, ktoré vypukli na povrchu Saturnu. Tento nezvyčajný jav priniesol "šialenstvo", ktoré je pomerne väčšie ako normálne cyklóny, vrátane jedného, ​​ktorý trval neuveriteľných 214 dní.


Búrky prepukli na severnom polárnom región Saturnu už minulý rok, ale výskum mimoriadnej udalosti bol zverejnený len nedávno vo vedeckom časopise Nature Astronomy.

Veľké jasné oblaky boli zaznamenané medzi marcom a októbrom 2018 až štyrikrát. Tento jav je zvláštny tým, že má oveľa väčšiu veľkosť a trvanie ako typická búrka na Saturne.

Približne raz ročne sa na Saturne (približne 29 rokov tu na Zemi) v severných letných obdobiach objaví vlna vírivých búrok, ktoré vedci pomenovali „Veľké biele škvrny“. Búrky v roku 2018 však nezodpovedajú vzoru ani intenzite týchto búrok, pričom tento nový výskum môže priniesť nové kľúčové pohľady nielen na počasie na Saturne, ale aj u nás na Zemi.

„Tento jav pridáva dôležitý kúsok do obrovskej skladačky“, ktorá obklopuje atmosféru Saturnu, prehlásila vedkyňa Linda Spilker pre spravodajský portál Nova. „Ak sa dozvieme viac o [Saturnových búrok], možno pochopíme aj viac počasie na našej planéte,“ dodala na záver.

Vedci odhalili, ako nájsť červie diery, ak skutočne existujú
Fyzici publikovali novú metodológiu, ktorá určite poteší fanúšikov science fiction - návod na nájdenie červej diery. Táto teoretická štruktúra poskytuje prechod medzi rôznymi miestami v časopriestore. Čítať ďalej
26 | 10 | 2019 | Marek Molnár