Amerika ma vážny problém v boji proti drogám: Predávkovanie opioidmi je čoraz častejšie!
26 | 10 | 2019 I Ján Prokop

V jednom malom klenotníctve vo štvrti na juhu Filadelfie zamestnanci nemali napoludnie prestávku na obed, ale na školenie, o ktoré všetci žiadali: ako zachrániť predávkovaného človeka a ako mu podať naloxon, liek používaný na zastavenie účinkov opioidov. Predávkovanie opioidmy sa rozmohlo po celých Spojených štátoch a k najviac postihnutým patrí práve Filadelfie.


"Predávkovať sa môžete polovicou balíčka za päť dolárov, teda približne asi za dva doláre", povedal agentúre AFP Elvis Rosado, školiteľ z miestnej organizácie pre prevenciu Prevention Point.

Ak hovoríme dnes o predávkovaní v Spojených štátoch, máme na mysli predovšetkým fentanyl, opiát s euforizačním efektom, ktorý je obzvlášť ničivý - je päťdesiatkrát silnejší ako heroín. Už niekoľko zrniek fentanylu môže spôsobiť smrť. Preto je toľko smrteľných predávkovaní: dnes sa denne v Spojených štátoch predávkuje viac ako 130 ľudí.

Ako vysvetľuje Elvis Rosado, fentanyl je dnes k dostupnosti všade, v každom prostredí. Často sa mieša s ďalšími drogami, ako je heroín, kokaín či syntetická marihuana, bez toho aby o tom používateľ vedel. Vo štvrti South Philly, kde sa klenotníctvo nachádza a ktorá je pomerne pokojná, sú opiáty na vzostupe.

Prvé odporúčania školiteľa, ktorý bojuje proti drogám už 25 rokov, znie: je potrebné vedieť, ako človeku v tiesni pomôcť.

"Ak stretnete niekoho mimoriadne bledého, ktorý chrčí a ktorého pleť má nádych do fialova, volajte okamžite číslo pohotovosti a začnite mu podávať Narcan," hovorí. Narcan je obchodná značka naloxónu v podobe nosového spreja, ktorý sa ľahko používa.

Škandál aký sa len tak nevidí! "Roz**bem ťa", skandoval stand-up komik "Fučo" na Lukáša Latináka. Situácia sa vymkla kontrole!
Slovenský humorista Marek Fučík známy alias Fučo, ktorý uvádza reláciu Temné kecy, sa v utorok večer v priestoroch bratislavského obchodného centra na premiére filmu Amnestia postaral o poriadny trapas, ktorý vyvrcholil vyhodením z premietacej sály... Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Ján Prokop


Je tiež potrebné odhadnúť, do akej miery je pri vedomí, a to tak, že mu silne trasieme s nohami alebo trieme hrudnú kosť päsťou. Tieto kroky sú dostatočne bolestivé a len predávkovaná osoba je voči nim necitlivá, uvádza Rosado. V tomto prípade je potrebné zakloniť hlavu obete dozadu a aplikovať Narcan, hovorí.

Majiteľka klenotníctva Rachael Dillonová nemusela o užitočnosti tohto školenia nikoho presviedčať. Každý bol vystavený tvrdým drogám, každý videl ľudí umierať na predávkovanie.

"Doteraz som robila, že nič nevidím. Idem na bicykli domov a hovorím si, že tam mi nič nehrozí," hovorí dvadsaťšesťročná Ripley Nicholsová. Drogy brala na strednej škole. Trvalo to tak dlho, až nad nimi stratila kontrolu. Jeden z jej priateľov zomrel na predávkovanie v devätnástich rokoch, druhý keď mal dvadsaťjeden.

"Teraz som dospela a mám odstup. Myslím, že môžem Narcan nosiť pri sebe. Ľudia umierajú príliš mladí," hovorí.

Jej kolegyňa, tridsaťtriročná Katie Jeanová, ktorá sa vždy vyhýbala alkoholu a drogám, prehlasuje, že jej školenie pomáha v tom, aby mohla niekomu zachrániť život. Raz videla svoju priateľku, ako sa po odchode z baru pod vplyvom drog zastrelila. Dvaja z jej priateľov sa predávkovali a jeden zomrel.

Hoci je fentanyl všade okolo, chce byť Elvis Rosado optimista. Vlani spolu s kolegami z Prevention Point spoločne zachránili vyše 500 ľudí, uvádza.

V celej Filadelfii bolo zachránených vyše 1000 ľudí, a tak počet predávkovaní s následkom smrti prvýkrát od roku 2013 klesol, a to z 1217 na 1116 v roku 2017.

"Ľudia nechcú pochopiť, že to je choroba," hovorí Jeanová. "Čím viac sa o tom bude hovoriť, čím viac bude vzdelávanie, tým skôr si budeme môcť vzájomne pomáhať," dodáva.

Veľké obavy o Michaela Douglasa: Lekári hovoria o posledných mesiacoch života!
Najhoršie obavy o Michaela Douglasa (75) sa mali naplniť. Vychudnutý a viditeľne vyčerpaný herec sa premával newyorskými ulicami a výraz v jeho tvári všetky vydesil. O zdravotnom stave manžela Catherine-Zety Jones (50) prehovoril lekár a vraj to... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Ján Prokop