Rusko sa dohodlo s Afrikou zriadiť obchodnú platformu za 5 miliárd dolárov
25 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Na rusko-africkom samite v Soči sa dosiahla dohoda o vytvorení mechanizmu na financovanie obchodných dohôd. Cieľom tejto dohody je poskytnúť ruským vývozcom prístup na africký trh.


"Cieľom dohody je rozvíjať spoluprácu s africkými štátmi prostredníctvom mechanizmov, ktoré sú určené na vydávanie pôžičiek na spoločné projekty v zahraničnom obchode," uviedlo ruské exportné centrum (REC).

REC ďalej vysvetlilo, že dohoda otvára príležitosti na zvýšenie objemu ruského vývozu do Afriky vrátane do štátov ako Angola, Etiópia, Mozambik, Zimbabwe a iných afrických štátov.

Táto platforma s objemom viac ako 5 miliárd dolárov umožní znížiť riziká spojené s obchodom s africkými krajinami. Podľa generálneho riaditeľa REC, Andreyho Slepnyova, Rusko „pritiahne najmenej 10 krajín, a doslova tým otvorí obchodný koridor na africkom kontinente.“

To vytvorí „jedinečnú príležitosť pre ruské podniky systematicky rozširovať svoju prítomnosť v tomto regióne, pričom môžu udržať dobrú pozíciu na jednom z najdynamickejších rozvíjajúcich sa trhoch,“ dodal na záver generálny riaditeľ REC.

Severná Kórea chce dať Číne právo ťažiť vzácne zeminy, výmenou za investície do solárnych elektrární
Čína by mohla získať prístup k baniam vzácnych zemín v Severnej Kórei výmenou za investície do slnečnej energie, uviedla webová stránka čínskej priemyselnej asociácie. Dohoda by mohla zmierniť neustály nedostatok energie v Severnej... Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár