Severná Kórea chce dať Číne právo ťažiť vzácne zeminy, výmenou za investície do solárnych elektrární
24 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Čína by mohla získať prístup k baniam vzácnych zemín v Severnej Kórei výmenou za investície do slnečnej energie, uviedla webová stránka čínskej priemyselnej asociácie. Dohoda by mohla zmierniť neustály nedostatok energie v Severnej Kórei.


Podľa Združenia čínskeho priemyslu vzácnych zemín, by výstavba solárnej elektrárne stála približne 2,5 miliardy dolárov (približne 2,25 miliárd eur), pričom by bola schopná denne vyrábať až 2,5 milióna kilowattov elektrickej energie. Odmenou Číny za jej investície by boli ťažobné práva na ťažbu vzácnych zemín na hraniciach kórejskej provincie.

Blízky zdroj čínskeho priemyslu vzácnych zemín prezradil agentúre Reuters, že tento typ dohody je „zbožným želaním“ pre Severnú Kóreu, avšak zdroj poznamenal, že Čína vidí tento projekt celkom skepticky.

„Investície v Severnej Kórei nie sú bezpečné. Jej medzinárodná reputácia je zlá a mnoho spoločností nemusí prejaviť záujem,“ uviedol zdroj.

Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN č. 2270 prijatá krátko po štvrtom jadrovom teste Severnej Kórey v roku 2016, jej zakazuje vyvážať zlato, titánovú rudu, vanádiovú rudu a iné vzácne zeminy a minerály.

Vzácne zeminy alebo vzácne kovy sú skupinou 17 chemických prvkov so zvláštnymi vlastnosťami. V skutočnosti nie sú vzácne, a to aj napriek svojmu názvu, ale je ťažké ich nájsť v požadovaných koncentráciách a je ťažké ich spracovať, pretože tieto rudy často obsahujú prirodzene sa vyskytujúce rádioaktívne materiály, ako je urán a tórium.

Kovy a zliatiny, ktoré ich obsahujú, sa používajú v mnohých zariadeniach, ktoré ľudia používajú každý deň, napríklad v počítačoch, mobilných telefónoch, nabíjateľných batériách, katalyzátoroch, magnetoch a žiarivkách.

Rusko priviezlo systémy protivzdušnej obrany S-400 do Srbska na svoje prvé vojenské cvičenie v zahraničí (VIDEO)
Rusko vyslalo do Srbska svoje najnovšie protilietadlové raketové systémy S-400 Triumf a Pantsir-S1 na prvé vojenské cvičenie v zahraničí. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár