Záhada rozlúštená: Obeťami z bulharského kamiónu boli podľa britských médií Číňania
24 | 10 | 2019 I MTI / Magda Danková
Podľa správ britských médií všetkých 39 osôb, ktorých telá boli nájdené v stredu v návese kamiónu
v priemyselnom parku v juhovýchodnom Anglicku, boli pravdepodobne Číňania.

Vodič nákladného vozidla, 25-ročný Mo Robinson zo Severného Írska, bol zadržaný v stredu a vypočúvaný vo štvrtok. Polícia v Severnom Írsku vo štvrtok ráno za úsvitu prehľadala dve miesta v Severnom Írsku. Podľa správ z médií bolo jedným z miest byt Mo Moinsona.

V kamióne v britskom Essexe bolo odhalených 39 zavraždených tiel
Dnes v skorých ranných hodinách bolo v priemyselnom parku Waterglade v meste Gras v Essexe nájdených 39 mŕtvych tiel. Polícia uviedla, že skutočnú príčinu a dôvod tohto nálezu sa jej ešte nepodarilo objasniť. V súčasnosti prebieha identifikácia... Čítať ďalej
23 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič


Podľa najnovších výsledkov vyšetrovania kamión prišiel na trajekte z Belgicka do menšieho anglického mesta Purfleet. Polícia tiež potvrdila, že obeťami sú pravdepodobne čínsky občania. V prívese boli nájdené telá 31 mužov a 8 žien. Tí podľa všetkého zaplatili pašerákom, ktorí ich mali ilegálne prepašovať do Británie za lepším životom. Situácia sa im žiaľ vymkla z rúk.

Incident má ale celoeurópsky rozmer. Podľa ministerstva zahraničných vecí Bulharska bol kamión zaregistrovaný na spoločnosť, ktorá sídli v jednom z panelákov v bulharskom meste Varna. "Vozidlo je podľa úradných záznamov registrované na spoločnosť patriacu občanovi Írska."

Polícia je teraz na stope odhaleniu celej schémy medzinárodnej siete pašerákov. Richard Burnett, šéf asociácie nákladných doprav Road Haulage hovorí, že "tragédia zvýrazňuje nebezpečenstvo gangov, ktoré pašujú ľudí v nákladnom priestore kamiónov". Dodáva, že "teplota vo vnútri môže ľahko prekročiť aj -25 stupňov" a podmienky museli byť "absolútne strašné".

Ministerka vnútra Spojeného kráľovstva, Priti Patel incident označila za "skutočne šokujci". Ako ďalej dodáva, súvislosti "sú širšie ako len Veľká Británia, širšie ako Európa". Problém pašovania ľudí je podľa nej teraz v hľadáčiku silových zložiek a vyšetrovateľov.