Väčšina Slovákov si myslí, že by sme mali pomáhať rozvojovým krajinám, naznačuje EÚ
24 | 10 | 2019 I SITA / Marko Žarič
Vyplýva tak z prieskumu Eurobarometra o rozvojovej spolupráci. Slováci však podľa skutočnosti naďalej zaostávajú.

Podľa výsledkov prieskumu si väčšina Slovákov však myslí, že by sme mali pomáhať rozvojovým krajinám. V praxi však stále zaostávame za priemerom Európskej únie.

Vyplýva to z prieskumu Eurobarometra o rozvojovej spolupráci. Tento prieskum sa každoročne realizuje pod záštitou Európskej Únie. Taktiež ilustruje nižšiu ochotu Slovákov oproti iným Európanom prispieť viac zdrojov na rozvojovú pomoc. Zaujimavý je však fakt, že väčšina slovenských respondentov si myslí, že boj proti chudobe v rozvojových krajinách by mal patriť medzi priority EÚ.

Z prieskumu totiž vyplýva, že 74% Slovákov považuje za dôležité pomáhať ľuďom v rozvojových krajinách, pričom európsky priemer je 86%. V roku 2018 bola ochota Slovákov vyššia o desať percent, a teda 84%. Vynakladať na rozvojovú pomoc viac zdrojov preferuje 18% slovenských respondentov, 43% by prispievalo tak ako doteraz a iba 26% percent by prispievalo ešte menej.

EÚ odloží brexit do februára, ak Briti neratifikujú dohodu
Európska únia bude súhlasiť s odložením brexitu do februára 2020, ak britský premiér Boris Johnson nedokáže v priebehu najbližšieho týždňa presadiť v parlamente dohodu vyrokovanú s Bruselom. Informovali o tom v nedeľu večer britské noviny The... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | TASR


Z výsledkov teda jasne vyplýva že väčšina Slovákov (62%) si myslí, že boj proti chudobe v rozvojových krajinách by mal byť prioritou EÚ. Zvyšných 43% respondentov sa vyjadrilo, že by to malo byť úlohou vlády jednotlivých členských krajín.

Za najnaliehavejšie výzvy pre budúcnosť rozvojových krajín považuje 36% slovenských respondentov mier a bezpečnosť, zabezpečenie potravín a poľnohospodárstva 34% a vodu a kanalizáciu za prioritu označilo 32% opýtaných. Rozdiel je oproti európskemu priemeru pri podpore demokracie a ľudských práv, tie za najzásadnejšiu výzvu označilo 11% Slovákov, pričom priemer EÚ je 24%.