Na horách a svahoch bude turistom pomáhať nová jednotka HZS
24 | 10 | 2019 I TASR

Od októbra pomôže turistom v horách a na lyžiarskych svahoch nová bezpečnostno-operatívna jednotka Horskej záchrannej služby (HZS). K jej zriadeniu pristúpilo Ministerstvo vnútra (MV) SR pre zvýšenie bezpečnosti v horských oblastiach. Súvisí to s vyššiu návštevnosťou slovenských hôr a s tým sú podľa ministerstva spojené aj častejšie úrazy na svahoch.


Jednotka HZS má odhaliť príčiny nehôd v horách a cielene nasmerovať preventívne opatrenia. Tie sa majú týkať kontrol dodržiavania predpisov prevádzkovateľmi aj návštevníkmi. Ako informoval hovorca MV Petar Lazarov, je potrebné, aby záchranári dokumentovali a vyšetrovali nehody v horských oblastiach.

"Hory sú krásne, ale skrývajú rôzne nástrahy. Verím, že každý návštevník si to uvedomuje a nepodceňuje prípravu. Ide nám o bezpečnosť všetkých návštevníkov hôr. Ak sa niekto ocitne v tiesni, horskí záchranári budú bližšie ako kedykoľvek predtým," povedala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

V jednotke je 15 horských záchranárov, ktorí zabezpečujú nepretržitú službu na určených územiach. Ako jediná je technicky a odborne vybavená na pohyb v horských oblastiach. "Dokáže sa pohybovať takmer bez meteorologického a terénneho obmedzenia. Pri vzniku krízovej situácie alebo nehody je samostatne schopná pomôcť osobám v tiesni," uviedla šéfka rezortu.

Bezpečnostná jednotka bude spolu s okresnými úradmi kontrolovať prevádzkovateľov lyžiarskych tratí, vykonávať preventívnu činnosť v horských oblastiach a na lyžiarskych tratiach, poznamenal Lazarov. Tiež bude pripravená spolupracovať pri záchrannej činnosti a zabezpečení transportu. "V súčinnosti s políciou vyšetruje a dokumentuje smrteľné nehody, nehody s ťažkým postihnutím, taktiež nehody na lyžiarskych tratiach," uvádza ministerstvo. Ďalej hovorí, že jednotka bude dohliadať aj na bezpečnosť osôb ohrozovaných divou zverou.