Rusko vidí v Afrike jednu zo svojích priorít.
24 | 10 | 2019 I SITA / Marko Žarič
Medzi priority ktoré vidí Vladimír Putin v rámci spolupráce medzi Ruskom a africkými štátmi patrí hlavne boj proti extrémizmu.

Okrem rozvíjania vzájomných hospodárskych vzťahov s Afrikou je bezpečnosť pre Moskvu jednou z najvyšších priorít zahraničnej politiky.

Ruský prezident Vladimir Putin sa k tejto téme vyjadril v Soči, na prvom summite vzájomných vzťahov Rusko-Afrika. Tiež poznamenal, že africké krajiny sú "jednými z dôležitých pilierov multipolárneho sveta"a zároveň kládol dôraz na to, že Rusko a štáty Afriky by mali rozšíriť svoju spoluprácu v boji proti extrémizmu.

Rusko priviezlo systémy protivzdušnej obrany S-400 do Srbska na svoje prvé vojenské cvičenie v zahraničí (VIDEO)
Rusko vyslalo do Srbska svoje najnovšie protilietadlové raketové systémy S-400 Triumf a Pantsir-S1 na prvé vojenské cvičenie v zahraničí. Čítať ďalej
24 | 10 | 2019 | Marek Molnár
?fbclid=IwAR0wuqdlQe6efmBLTVSUSwLVEGv-gzzPNxAsXij4QvJixFXVSrpJlE9CEqw

V období studenej vojny a vzájomnej rivality so Spojenými štátmi americkými, poskytoval vtedajší Sovietsky zväz africkým krajinám značnú ekonomickú a vojenskú pomoc. Vplyv Moskvy sa však po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 oslabil. V posledných rokoch však Kremeľ zintenzívnil svoje úsilie o posilňovanie vzťahov s Afrikou.