Nová hodvábna cesta: Keňa otvorila železnicu v hodnote 1,5 miliardy dolárov, ktorú financovala a vybudovala Čína (VIDEO+FOTO)
22 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Čína rozvíja kenskú železničnú dopravu ako súčasť projektu novej hodvábnej cesty, ktorá spája Áziu, Európu a Afriku. Železnica je od svojej kenskej nezávislosti jej najväčším projektom.


V roku 2017 sa začal realizovať projekt tzv. Štandardnej rozchodovej železnice (SGR). Vlaky prevádzkované podľa denného cestovného poriadku medzi prístavným mestom Mombasa a Nairobi sa už dostali na hodnotu dvoch miliónov cestujúcich.


Minulý týždeň bola otvorená druhá časť železnice, pričom spája hlavné mesto Kene Nairobi s mestom Naivasha. Kenský prezident Uhuru Kenyatta sa zúčastnil osobne na prvej ceste.




AFP / Simon Maina


Prvá a druhá fáza nie sú ani zďaleka koncom pre tento železničný projekt. V nasledujúcich rokoch sa má spojiť s ďalšími šiestimi východoafrickými krajinami, a tým otvoriť región pre medzinárodný obchod.



Železnicu postavila čínska stavebná spoločnosť, China Road and Bridge Corporation (CRBC) a stála 1,5 miliardy dolárov, prehlásil Musembi Mumo, riaditeľ kenskej železnice.

Reuters / Thomas Mukoya


Počas protivládnych protestov v Iraku prišlo o život 157 ľudí
Celkovo 157 osôb, väčšinou civilistov, prišlo o život, pretože iracké bezpečnostné zložky použili nadmernú silu a ostrú streľbu s cieľom potlačiť vlnu protivládnych protestov. Uviedla to v utorok vládna komisia poverená vyšetrovaním... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | TASR