Americké jednotky, ktoré opustili Sýriu, našli „domov“ v západnom Iraku
20 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Donald Trump nedávno naznačil, že jednotky umiestnené v Sýrii sa vracajú domov, ale zdá sa, že viac ako 700 vojakov je skutočne poslaných do ďalšej vojnovej zóny na Strednom východe - do Iraku.


Minister obrany Mark Esper uviedol, že americké sily, ktoré sa stiahnu zo severnej Sýrie, budú premiestnené do západného Iraku, kde sa zúčastnia na prebiehajúcej operácie proti islamskému štátu (IS, predtým ISIS).

Esper novinárom povedal, že nevylučuje možnosť, že americké jednotky môžu z ich nového domova v Iraku viesť cezhraničné misie do Sýrie.

Trump na začiatku tohto mesiaca objasňoval svoje rozhodnutie stiahnuť americké jednotky zo Sýrie, tým, že je „čas priviesť našich vojakov späť domov“ - ale teraz sa zdá, že sa to v skutočnosti nestane tak skoro.

Stiahnutie amerických vojsk predchádzalo vojenského vpádu Turecka do regiónu, pričom ich cieľom bolo vytvoriť na území Sýrie „bezpečnú zónu“. Medzinárodné spoločenstvo vojenskú operáciu vo veľkej miere odsúdilo.

Spojené štáty nikdy nedostali povolenie na vykonávanie vojenských operácií na sýrskej pôde a Damašek opakovane obvinil Washington z nezákonného obsadzovania jeho suverénneho územia.

„Iránska hrozba“ dáva Izraelu „základné právo, ba dokonca povinnosť“ bombardovať, koho chce, prehlásil Pompeo
Izrael by nemal byť obmedzovaný medzinárodnými hranicami alebo zákonmi, ak sa cíti ohrozený, pričom sa môže vždy spoľahnúť na podporu Spojených štátov. Informoval o tom minister zahraničných vecí Mike Pompeo po stretnutí s izraelským premiérom a... Čítať ďalej
20 | 10 | 2019 | Marek Molnár