„Iránska hrozba“ dáva Izraelu „základné právo, ba dokonca povinnosť“ bombardovať, koho chce, prehlásil Pompeo
20 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Izrael by nemal byť obmedzovaný medzinárodnými hranicami alebo zákonmi, ak sa cíti ohrozený, pričom sa môže vždy spoľahnúť na podporu Spojených štátov. Informoval o tom minister zahraničných vecí Mike Pompeo po stretnutí s izraelským premiérom a šéfom spravodajského služby Mossad.


Americká administratíva vždy dávala „jasne najavo“, že dáva Izraelu slobodu pri hľadaní všetkých údajných výhonkov „iránskej hrozby“ v regióne, pričom ako konečnú výhovorku použila národnú bezpečnosť, uviedol Pompeo v rozhovore pre Jerusalem Post.

"Izrael má základné právo zapojiť sa do činností, ktoré zaisťujú bezpečnosť jeho obyvateľov. Je to v samom jadre národných štátov, pričom to nie je len právo, ale aj povinnosť," vyhlásil Pompeo.

Stiahnutie amerických jednotiek zo Sýrie vyvolalo v Tel Avive určité obavy, ale Pompeo rýchlo zdôraznil, že Spojené štáty sú aj naďalej odhodlané „pokračovať v tejto činnosti, do ktorej sa USA už niekoľko rokov zapája“.

"Vieme, že Irán sa pokúsil presunúť zbraňové systémy naprieč Sýriou a Libanonom, čo ohrozuje Izrael, a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zaistili, že ich dokážeme správne identifikovať, aby sme mohli spoločne aj primerane odpovedať," ďalej prehlásil Pompeo.

Pompeo navštívil Izrael po svojej naliehavej ceste do Turecka, kde presvedčil prezidenta Recep Tayyipa Erdogana, aby dočasne zastavil cezhraničnú operáciu v Sýrii, čo Trumpovej vláde trochu zachránilo svoju tvár po „zrade“ jej kurdských spojencov.

V Tel Avive sa Pompeo stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a šéfom Mossadu Yossim Cohenom, ktorý ich očividne ubezpečil, že stiahnutie z USA nebolo znakom slabosti alebo zámeru znížiť tlak na Teherán.

Turecko hrozí obnovením bojov v Sýrii, ak sa Kurdi nestiahnu z bezpečnej zóny
Turecké jednotky v severnej Sýrii sú pripravené pokračovať vo vojenskej ofenzíve, ak nebude naplno implementovaná dohoda o prímerí, ktorú vo štvrtok odsúhlasili Washington a Ankara. Vyhlásil to v sobotu turecký minister obrany Hulusi Akar, píše... Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | TASR