V Barcelone vypukol chaos na štrajku s pol miliónom demonštrantov (VIDEO+FOTO)
19 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Obrovský dav s katalánskymi vlajkami ochromil strednú časť Barcelony, keďže ľudia z celého regiónu sa tu stretli, aby protestovali proti tvrdým trestom odňatia slobody pre ich vodcov nezávislosti, pričom opäť vyzývali na rozdelenie Katalánska od Španielska.


Podľa odhadov polície sa v centre Barcelony objavilo najmenej 525 000 osôb. „Nezávislosť“, „Ulice budú naše“ a „Sloboda voči politickým väzňom“, boli pokriky, ktoré bolo najviac počuť medzi pol miliónovým skandovaním.

Reuters / Jon Nazca


Zhromaždenie pokračovalo viac-menej pokojne niekoľko hodín, ale nakoniec sa objavilo vážnejšie násilie, pretože niektorí demonštranti začali stavať barikády a zapaľovať kontajnery na odpadky.

Reuters / Juan Medina


Demonštranti hádzali na políciu kamene a iné rôzne predmety, ktoré našli. Polícia im útok oplatila späť - pravdepodobne s gumovými guličkami alebo iným druhom projektilov, pričom sa zaháňali na vzbúrencov obuškami.

Reuters / Albert Gea


Niektorí z tých, ktorí sa zúčastnili na zrážke s políciou, sa údajne považovali za pravicových kriminálnikov, ktorí sa skutočne stavajú proti katalánskej nezávislosti. Zábery zo scény ukazujú, že ľudia niesli španielske národné vlajky a ukazujú nacistické pozdravy.



Keď sa zotmelo, niektoré miesta sa podobali vojnovej zóne, horiace barikády, všade trosky a oblaky hustého bieleho dymu vo vzduchu.

Ruptly


Generálny štrajk začal v piatok od rána, keď sa malé podniky neotvárili a zamestnanci väčších firiem a tovární nedošli do práce. Štrajk tiež spôsobil zrušenie takmer 60 letov na letisku Barcelona-El Prat, ako aj prerušenie prevádzky vlakov v niektorých častiach regiónu.



Diaľnica AP-7 bola taktiež prerušená, čo malo za následok ochromenie priechodu medzi Španielskom a Francúzskom. V Girone dokonca poľnohospodári jazdili svojimi traktormi cez hlavné ulice, aby povzbudili davy ľudí, a aby ukázali Madridu, že aj oni sú súčasťou štrajku.

Reuters / Albert Gea


Veľké skupiny ľudí, ktoré pochodovali z rôznych častí Katalánska, pricestovali do Barcelony okolo poludnia piatok. A iní sa v stredu vydali na cestu do miest ako Girona, Tarragona, Vic, Martorell a ďalších menších miest.

Reuters / Forta


V mexických uliciach vypukla vojna, keď polícia zadržala syna drogového kráľa El Chapa (VIDEO+FOTO)
Kvôli ochrane životov boli mexické úrady nútené prepustiť syna notoricky známeho drogového kráľa Joaquina "El Chapa" Guzmána po tom, čo ťažko ozbrojení kartelisti začali útok proti bezpečnostným silám, ktoré držali syna ich... Čítať ďalej
18 | 10 | 2019 | Marek Molnár