Informačná kampaň má varovať študentov pred rizikami obchodovania s ľuďmi
19 | 10 | 2019 I SITA

Informačnú kampaň, ktorá má upozorniť mladých ľudí na riziká spojené s cestovaním a prácou v zahraničí, pripravilo ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom školstva. Zameriava sa na boj proti obchodovaniu s ľudmi. Ministerstvo školstva o tom informovalo na svojej stránke.


„Pri pracovných ponukách je dôležité jasne poznať pracovnú zmluvu, miesto výkonu práce a ubytovania. Pri cestovaní do zahraničia za prácou je to ešte o to dôležitejšie, že sa môžu (mladí ľudia, pozn. SITA) ocitnúť v prostredí, ktoré je im cudzie, v niektorých prípadoch nemusia ovládať reč a následne sa dovolať pomoci býva náročné,“ upozorňuje ministerstvo školstva. Mladým ľuďom odporúča, aby boli opatrní a prezieraví pri hľadaní si práce doma aj v zahraničí.

Ministerstvo školstva poskytlo v septembri stredným a vysokým školám informácie ku kampani spolu s materiálom určeným na webovú stránku a plagátmi na tlač. Školy požiadalo o ich šírenie. Originály plagátov dali len univerzitám, ktorých sa podľa ministerstva táto téma týka najviac pre vekové zloženie študentov a možnosti cestovať do zahraničia. „Zo spätnej väzby najmä vysokých škôl vyplýva, že kampaň sa stretla s veľmi veľkým záujmom,“ povedalo pre agentúru SITA ministerstvo školstva.

Informačnú kampaň šírili v septembri a v októbri v súvislosti s Medzinárodným dňom proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi, ktorý pripadá na 23. september a s Európskym dňom obchodovania s ľuďmi, ktorý sa pripomína 18. októbra.