Patrik Palko: Lubyovej novela zákona o práci s mládežou bude neúčinná
18 | 10 | 2019 I Patrik Palko
Širšie zapojenie mládeže do činnosti samospráv má umožniť včera schválená novela zákona o podpore práce s mládežou. Na brífingu to uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR  Martina Lubyová a predseda Rady mládeže Slovenska Juraj Lizák.

Ministerka dodala, že cieľom zmien zákona z roku 2008 bolo, aby sa čím viac mladých ľudí mohlo zapájať do verejného života s renomovanými mládežníckymi organizáciami. Inštitút mládežníckych parlamentov môže vzniknúť pri obecných a mestských parlamentoch.

PS-Spolu chce viac peňazí pre školstvo či podporiť vzdelávanie učiteľov
Koalícia Progresívne Slovensko (PS)-Spolu chce posilniť vzdelávanie učiteľov, zvýšiť ich platy a znížiť počet vysokých škôl. Tvrdia, že sú pripravení politicky presadzovať aj viac peňazí pre školstvo. Plán zásadnej zmeny vzdelávania na Slovensku v... Čítať ďalej
11 | 10 | 2019 | TASR


Predseda Rady mládeže Slovenska Juraj Lizák sa na brífingu vyjadril, že ho medzi iným teší fakt navýšenia peňazí a možnosť znížiť radikalizáciu mládeže. Pani ministerka novelu predkladá s doporučením pre samosprávy, že ide o činnosť nepovinnú a fakultatívnu. Voľne povedané  nie je to nariadenie pre obce, aby užšie zapájali mladých do činnosti samospráv. Cieľom novely bolo aj  vyšpecifikovať pojmy ako sú koordinátor či lektor práce s mládežou.

V súčasnosti sa mládežnícke organizácie, cez rôzne programy ministerstva školstva,  môžu ročne uchádzať o 2,3 milióna eur. Od budúceho roka to má byť 3,7 milióna eur.

Včera schválená novela má platiť od 1. januára 2020. Vznikne nový inštitút Moderné centrum mládeže. V súčasnosti existuje mládežnícky parlament, ktorý sa zriaďuje na základe rozhodnutia obce, ale nemá oporu v zákone. „Orgánom obce môže mládežnícky parlament pomôcť pri získavaní informácií, názorov a potrieb mladých ľudí a tie môžu byť následne využité v prospech fungujúcej samosprávy,” dodalo ministerstvo.  V novele sa počíta s možnosťou overovať osoby pracujúce s mládežou formou výpisu z registra trestov.

https://tv.teraz.sk/videoservis-tasr/x7mrfz420191016_tk_lubyova_rada-mladeze-slovenska/17266/

Je diskutabilné či ministerstvo presvedčí novelou samosprávy, aby sa mladí zúčastňovali zasadnutia obecných a mestských parlamentov alebo orgánov miest a obcí. Obecné parlamenty zväčša zasadajú v pracovný deň doobeda. Nie každý primátor či starosta chce, aby mu mladí videli do kariet.  Pán Lizák má objektívne strach z radikalizácie mládeže, pritom však treba dodať, že radikálni sú hlavne tí voliči, ktorí sa nekriticky stotožňujú s politikmi a politickými stranami. Novela v 2. čítaní neprinesie žiadanú zmenu v prospech vplyvu mladých na samosprávy.