Systém podpory vzdelávania žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia sa môže upraviť
15 | 10 | 2019 I TASR

Systém podpory výchovy a vzdelávania žiakov základnej školy zo sociálne znevýhodneného prostredia sa môže upraviť. Parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport ako gestorský výbor na svojom dnešnom rokovaní odporučil poslancom schváliť návrh novely zákona o výchove a vzdelávaní od vládnych poslancov za Most-Híd Štefana Vavreka a Ladislava Balódiho.


V novele poslanci navrhujú zaviesť definíciu žiaka zo sociálne znevýhodneného prostredia priamo do školského zákona na účely financovania a zaviesť aj povinnosť prítomnosti asistenta učiteľa alebo sociálneho pedagóga v základnej škole na každých 50 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia s cieľom zvýšiť počet asistentov učiteľa a sociálnych pedagógov na školách.

Školský výbor dnes odporučil parlamentu schváliť aj novelu zákona o podpore práce s mládežou od ministerstva školstva. Vládny návrh počítal s tým, že by dobrovoľníci pracujúci s mládežou museli pred začiatkom činnosti preukazovať bezúhonnosť výpisom z registra trestov, predseda školského výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD) však navrhol, aby to museli urobiť len v prípade, že ich o to požiada ich dobrovoľnícka organizácia. Návrh by sa tak zmäkčil.

Členovia školského výboru odobrili aj novelu zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikáciách, podľa ktorej by malo rozhodovať o uznávaní vysokoškolských diplomov pre účely pokračovania v štúdiu namiesto vysokých škôl ministerstvo školstva.

O definitívnej podobe zmien rozhodne parlament na schôdzi, ktorá sa začína dnes popoludní.