VIDEO: Kurdská politička bola rituálne ukameňovaná tureckými bojovníkmi v Sýrii
14 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecké sily a ich sýrski spojenci sa v nedeľu zmocnili veľkej časti severného Sýrskeho mesta Suluk. V pondelok to je už piaty deň, čo bojujú proti kurdským milíciám.


Kurdské sýrske demokratické sily (SDF) obvinili Turecko, že ich podporovaní povstaleckí bojovníci v sobotu popravili kurdskú političku. Povstalci všetko popreli, pričom tvrdia, že tak ďaleko nezašli.

Monitorovacia skupina pre sýrske observatórium pre ľudské práva uviedla, že „deväť civilistov bolo popravených v rôznom čase južne od mesta Tell Abiad“. Civilisti boli zabití skupinami, ktoré sú podporované Tureckom. Medzi obetami sa nachádzala aj Hevrina Khalafová, spolupredsedníčka sekulárnej budúcej sýrskej strany.



Khalafová sa vracala zo stretnutia v Hasake počas toho ako nastal útok, pri ktorom zahynul aj jej vodič a pomocník, uviedol Husajin Omar, koordinátor strany budúcej Sýrie v Európe. Stranickí predstavitelia vrátane Khalafu boli v kontakte s americkými predstaviteľmi od svojho založenia v roku 2018, ďalej uviedol.

Sýrske demokratické sily (SDF) uviedli, že od soboty zahynulo 31 ich bojovníkov, ktorí bojovali proti tureckej ofenzíve v severnej Sýrii, čím sa zvýšila oficiálna výška obetí SDF na 76.



Turecko čelí hrozbám možných sankcií zo strany Spojených štátov, pokiaľ nezrušia svoj vpád, zatiaľ čo Liga arabských štátov operáciu odsúdila a spojenci NATO, Nemecko a Francúzsko, uviedli, že zastavujú vývoz zbraní do Turecka.

TURECKÁ ARMÁDA POSTUPUJE ĎALEJ: Americké jednotky „opúšťajú“ mesto Kobane a Kurdi sa dohodujú s Damaškom
Americké jednotky sa údajne stiahli zo svojho pozorovacieho miesta v meste Kobane v severnej Sýrii, pretože turecká armáda postupuje hlbšie na juh a Damašek tvrdí, že do oblasti poslala svoju armádu. Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | Marek Molnár