Čínsky prezident v Nepále: "Telá separatistov budú rozdrvené a kosti rozomleté na prach"
14 | 10 | 2019 I René Skalný
Čínsky prezident Si Ťin-pching cez víkend ostro vystúpil voči akýmkoľvek pokusom o rozdelenie Číny. Separatisti podľa neho skončia s "rozdrtenými telami" a s "kosťami rozomletými na prach," uviedla stanica BBC. Prezident predniesol tento prejav na svojej oficiálnej návšteve Nepálu.

"Každý, kto sa pokúsi rozdeliť Čínu v ktorejkoľvek časti krajiny, skončí z rozdrveným telom a jeho kosti budú rozomleté na prach," povedal prezident Si podľa čínskej štátnej tlačovej agentúry Xinhua (Nová Čína). "A akékoľvek vonkajšie sily, ktoré budú tento pokus podporovať, sa budú podľa čínskeho ľudu hnať za preľudom," dodal.

"ČÍNU NEMÔŽE ZASTAVIŤ ŽIADNA SILA": Peking predviedol svoj dychberúci vojenský arzenál na 70. výročí národného dňa (VIDEO+FOTO)
Peking predstavil svoj vojenský arzenál na veľkolepej prehliadke na námestí Nebeského pokoja, medzi zbraňami sa nachádzali balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice, tanky, stíhacie lietadlá, helikoptéry, tisíce vojakov ale aj najnovšie... Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | Marek Molnár


Prezident nezmienil žiadny konkrétny región, jeho slová sú ale vnímané ako reakcia na niekoľkomesačné demonštrácie v Hongkongu. Toto územie bolo z britskej správy predané Číne v roku 1997. Územie je spravované podľa princípu jednej krajiny - dva systémy, čo má zaručovať demokratické zriadenie autonómne výsady. Kritici tvrdia, že Peking tieto slobody postupne obmedzuje.

Demonštranti v uliciach od júna žiadajú demokratické reformy vrátane priamej voľby správcu Hongkongu.

Varovanie Američanom

Peking od vypuknutia protestov pred štyrmi mesiacmi obviňuje "vonkajšie sily" z podnecovania nepokojov a kritizuje Spojené štáty a Britániu, že zasahuje do vnútorných záležitostí Číny.

Podľa agentúr sú Siove slová predovšetkým varovaním USA, ktoré podľa Pekingu financujú  demonštrantov v Hongkongu a podporujú tiež autonómny Tchaj-wan.

Americký prezident Trump nalieha na "humánne riešenie" v Hongkongu
Americký prezident Donald Trump v pondelok naliehavo vyzval na "humánne riešenie" v Hongkongu, ale poznamenal, že davy protestujúce proti čínskym úradom sú menšie ako predtým. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 10 | 2019 | TASR


Čínsky denník China daily v pondelkovom úvodníku uviedol, že Peking "trpí" prílišnou trpezlivosťou voči vláde v Hongkongu a varuje, že  "v žiadnom prípade nedovolí, aby chaos pokračoval donekonečna, pretože si vyberá na Hongkongu ťažkú daň". Pokiaľ by hongkongská vláda požiadala pomoc pri obnove poriadku, "taká pomoc bude pripravená".