"ČÍNU NEMÔŽE ZASTAVIŤ ŽIADNA SILA": Peking predviedol svoj dychberúci vojenský arzenál na 70. výročí národného dňa (VIDEO+FOTO)
01 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Peking predstavil svoj vojenský arzenál na veľkolepej prehliadke na námestí Nebeského pokoja, medzi zbraňami sa nachádzali balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice, tanky, stíhacie lietadlá, helikoptéry, tisíce vojakov ale aj najnovšie vojenské technológie pri príležitosti 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky.


Po slávnostnom ceremoniáli prezident Si Ťin-pching prehovoril k národu, pričom opísal úspechy krajiny za sedem desaťročí a hovoril s optimizmom o budúcnosti Číny. "Číňanom sa podarilo postaviť na nohy a vydať sa na veľkú cestu národného omladenia," uviedol.

"Žiadna sila nemôže zabrániť tomu, aby Číňania a čínsky národ postupovali vpred," ďalej prehlásil prezident.

Na počesť sprievodu bolo pri príležitosti výročia vystrelených 70 striel z 56 diel, pričom každé delo predstavovalo jednu z oficiálnych čínskych etnických menšín.



Peking predstavil časť svojho najmodernejšieho vojenského hardvéru vrátane Dongfeng-17 (DF-17), vozidlá na ktorom sú pripevnené balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice, o ktorej sa verí, že má schopnosť zničiť ktorýkoľvek z protiraketových obranných systémov, ktoré sú v súčasnosti nasadené potenciálnymi protivníkmi.

Reuters / Jason Lee


;ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F469958-china-national-day-military%2F

Počas prehliadky sa predstavil aj nový nadzvukový prieskumný dron DR-8, ktorý Peking použije ako platformu senzorov v spojení s balistickými raketovými systémami.



DF-41 bol taktiež predstavený, ide o trojstupňové medzikontinentálne vozidlo, ktoré môže niesť balistickú rakety (ICBM) s doletom približne 7 500 kilometrov, pričom môže niesť až 10 jadrových hlavíc, z ktorých každá môže zvoliť svoj vlastný cieľ.

Reuters / Thomas Peter


Pochodujúce skupiny spievali hymnu, počas toho, ako prezident Xi prechádzal Chang'an Avenue v limuzíne, pričom mu robili spoločnosť vojsko, tanky a iné vojenské vozidlá.

Reuters / Jason Lee


Keď skončila ukážka vojenských jednotiek, prišli na rad letecké sily, pričom pôsobivé bojové lietadlá lietali v pôsobivých formáciách a vznášali sa aj helikoptéry s vlajkami.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=SGdF_ajRZYg

Čínsky národný deň, ktorý sa každoročne oslavuje 1. októbra, predstavuje založenie komunistickej vlády po skončení čínskej občianskej vojny v roku 1949. Aj keď sa na oslavu udalosti zvyčajne konajú menšie podujatia a festivaly, posledná veľká prehliadka pri príležitosti sviatku prišla v roku 2009. , k 60. výročiu ČĽR.

Zásobovacia loď sa potopila uprostred Atlantiku; hlásia mŕtveho a 10 nezvestných
Jedného člena posádky našli mŕtveho a ďalších desať je nezvestných po havárii zásobovacej lode v oblasti Atlantického oceánu, ktorú zasiahol hurikán. Oznámil to v pondelok francúzsky prevádzkovateľ plavidla, ktorého údaje prevzala tlačová agentúra... Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | TASR