Erdogan tvrdí, že Turecko nezastaví operáciu v severnej Sýrii, a to aj napriek americkým „hrozbám“
12 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Turecká armáda bude pokračovať vo svojej kampani proti kurdským militantom v severnej Sýrii, a to aj napriek „hrozbám“ zo strany USA a ich spojencov. Prehlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.


"Nemôžeme čakať. Turecko nikdy nezastaví tento boj, bez ohľadu na to, čo niekto hovorí,“ vyhlásil Erdogan v piatok.

"USA aj Európa tvrdia, že zabíjame Kurdov. Kurdi sú naši bratia. Náš boj je proti teroristickým skupinám," ďalej uviedol turecký prezident.

Operácia Mierová Jar, oficiálne meno pre tureckú cezhraničnú protiteroristickú kampaň, sa začala začiatkom tohto týždňa po tom, ako prezident USA Donald Trump oznámil, že americké jednotky sa stiahnu zo severovýchodnej hranice.

Pentagon dal "zelenú" Turecku pri vytváraní bezpečnostnej zóny pozdĺž hranice.

Trump podpísal výkonný príkaz, ktorý ministerstvu financií umožňuje sankcionovať „každú osobu spojenú s tureckou vládou“, uviedol minister financií Steve Mnuchin.

Toto sú veľmi silné sankcie. Dúfame, že ich nebudeme musieť použiť. Ak však budeme chcieť, môžeme turecké hospodárstvo kompletne zničiť.

Turecku, členovi NATO, a spojencovi USA, sankcie hrozili už aj predtým. Po tom ako Turecko odkúpilo raketové obranné systémy S-400 z Ruska, Washington sa vyhrážal uvalením odvetných sankcií a vyradil ho z programu stíhacích lietadiel F-35.

Sýria musí byť bez cudzej vojenskej prítomnosti. Rusko by tiež malo odísť, ak Damašek už nepotrebuje pomoc, prehlásil Putin
Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina musí byť obnovená územná celistvosť Sýrie a všetky zahraničné sily by sa mali stiahnuť, vrátane Ruska, ak sa Damašek rozhodne, že už nepotrebuje pomoc Moskvy. Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Marek Molnár