Zamestnanosť v priemysle klesla druhý mesiac po sebe, takmer o percento
11 | 10 | 2019 I SITA

Zamestnanosť v priemysle sa v auguste tohto roka medziročne znížila o 0,9 %. Klesla tak druhý mesiac po sebe, keď v júli vykázala medziročný pokles o 0,4 %. Do júna tohto roka pritom zamestnanosť v priemysle medziročne nepretržite rástla takmer šesť rokov.


Rast zamestnanosti v priemysle spomaľuje už od začiatku tohto roka. Kým v prvých šiestich mesiacoch vlaňajška zamestnanosť v priemysle medziročne rástla o 2,2 % až 4,6 %, v januári až júni tohto roka počet zamestnancov v priemysle išiel medziročne nahor len o 0,3 % až 1 %. Za celý minulý rok sa pritom zamestnanosť v priemysle zvýšila o 2,9 %, za rok 2017 o 3,1 % a za rok 2016 o 3,6 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V ôsmom mesiaci tohto roka zamestnanosť najviac medziročne stúpla v ubytovaní, a to o 16,9 %. Vo vybraných trhových službách išla zamestnanosť medziročne nahor o 6,3 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 5,6 %, v doprave a skladovaní o 5,2 %, v stavebníctve o 4,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 4,6 %. Okrem priemyslu zamestnanosť v auguste klesla aj vo veľkoobchode, a to o 2,7 %, v maloobchode o 2,5 % a v predaji a v oprave motorových vozidiel o 2 %.

V priemere za osem mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástla zamestnanosť v ubytovaní o 12,1 %, stavebníctve o 8,1 %, vybraných trhových službách o 7 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,3 %, informačných a komunikačných činnostiach o 5,5 %, v doprave a skladovaní o 5 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 1,8 % a v priemysle o 0,4 %. Znížila sa v maloobchode a vo veľkoobchode zhodne o 1,9 %.