Teherán potvrdil, že iránsky tanker bol zasiahnutý 2 raketami
11 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Teherán potvrdil, že ropný tanker patriaci iránskej štátnej ropnej spoločnosti Sinopa bol napadnutý v Červenom mori, a že záhadný útok spôsobil únik ropy. Plavidlo údajne zasiahli dve rakety.


Iránske ministerstvo zahraničných vecí v piatok prehlásilo, že tanker bol „zasiahnutý dvakrát v priebehu pol hodiny od východnej strany Červeného mora“. Iránske ministerstvo neposkytlo presné informácie o type rakiet, ktoré boli použité pri tomto útoku. K incidentu údajne došlo 60 kilometrov od saudského prístavu Džidda.

"Tí, ktorí stoja za týmto útokom, sú zodpovední za následky, ktoré z neho vyplynú, vrátane nebezpečného znečistenia životného prostredia," uviedol štátny hovorca Abbás Mousavi.

Údajný raketový útok vyústil do vážneho poškodenia dvoch hlavných nádrží lode, čo spôsobilo únik ropy do Červeného mora.

Džidda je najväčším prístavom v Červenom mori, ktorý slúži ako námorná brána do Saudskej Arábie. Spoločnosť je pod dohľadom iránskeho ministerstva ropy a je výhradne zodpovedná za prieskum ropy a zemného plynu Islamskej republiky.

Iránsky tanker bol zasiahnutý blízko saudského prístavného mesta Jeddah
Tanker patriaci iránskej štátnej ropnej spoločnosti bol údajne zasiahnutý a začal horieť v Červenom mori, 60 km od pobrežia Saudskej Arábie neďaleko Jeddahu. Nehoda sa považuje za „teroristický čin“, uvádzajú miestne médiá. Čítať ďalej
11 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič