Iránsky tanker bol zasiahnutý blízko saudského prístavného mesta Jeddah
11 | 10 | 2019 I Imrich Kovačič

Tanker patriaci iránskej štátnej ropnej spoločnosti bol údajne zasiahnutý a začal horieť v Červenom mori, 60 km od pobrežia Saudskej Arábie neďaleko Jeddahu. Nehoda sa považuje za „teroristický čin“, uvádzajú miestne médiá.


Plavidlo, ktoré prevádzkuje Národná iránska ropná spoločnosť (NIOC), plávalo cez Červené more, keď došlo k zásahu, následkom čoho tanker vybuchol. Explózia bola natoľko silná, že poškodila dve z jeho nádrží, čo viedlo k úniku ropy do oblasti.


Miestne médiá uvádzajú výpovede niektorých nemenovaných iránskych „technických odborníkov“, ktorí sa domnievajú, že incident mohol byť spôsobený „teroristickým útokom“, ale neposkytli žiadny dôkaz na podporu tohto tvrdenia. Iránska vládna ropná spoločnosť NIOC zatiaľ nepotvrdila mediálizované správy.

Posádka tankera nebola pri incidente zranená.

Irán tvrdí, že prekazil izraelsko-arabský plán atentátu na veliteľa gárd
Iránska vláda vo štvrtok vyhlásila, že prekazila spoločný izraelsko-arabský plán atentátu na veliteľa iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního. Informoval o tom spravodajský portál Ynet News. Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | TASR


Jeddah je najväčším prístavom v Červenom mori, ktorý slúži ako námorná brána do Saudskej Arábie. Spoločnosť je pod dohľadom iránskeho ministerstva ropy a je výhradne zodpovedná za prieskum ropy a zemného plynu Islamskej republiky.