Chýbajúce peniaze v zdravotníctve sú nepeknou vizitkou tejto vlády
05 | 10 | 2019 I Komentár Pavla Jesenského

Až 94 % Slovákov si myslí, že nedostatok financií v zdravotníctve má dopad na pacientov. Prieskum tiež ukázal, že podľa pacientov finančné prostriedky na zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti by mal zabezpečiť v prvom rade štát. Takéto zistenia prezentovala Asociácia na ochranu práv pacientov SR. Medzi najvážnejšie zistenia patrí, že za najväčšie problémy zdravotníctva Slováci považujú dlhé čakanie u lekárov a nedostatok peňazí v systéme, čím sa zvyšujú doplatky a neoprávnené poplatky pacientov.


Takže za všetkým hľadaj – peniaze. Je aj ťažko rozmýšľať nad tým, ako asi vláda schvaľovala rozpočet pre zdravotníctvo na tento rok, keď už v januári (!) museli nemocnice žiadať na tohtoročné dofinancovanie sociálneho balíčka a rekreačných poukazov v 76 nemocniciach sumu 10 miliónov eur. Časť z nich už síce dostali, ale do konca roka im ešte 10 miliónov chýba. Odrazu. A v celom systéme zdravotníckej starostlivosti chýba dokopy 150 miliónov eur!!!


Pavol Jesenský: Potraviny zdražejú pre minimálnu mzdu, SNS sa zobudila neskoro
Vyplakávanie Andreja Danka nad zvýšením minimálnej mzdy je falošné. O tomto návrhu totiž vedel niekoľko mesiacov, ale ozývať sa začal až po schválení návrhu vládou (bez hlasov ministrov za SNS a ministra spravodlivosti za Most-Híd Gábora Gála). Ak... Čítať ďalej
04 | 10 | 2019 | Pavol Jesenský

Ako môže takáto obrovská diera vzniknúť? Podľa generálneho riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky  Martina Smatanu na tom mal podiel aj ich inštitút. Dofinancovanie bude však podľa Smatanu určite potrebné z viacerých dôvodov. "Časť je našou chybou," komentoval šéf IZP s tým, že keď inštitút pripravoval rozpočet, nerátal s infláciou či s časovým posunom niektorých zmlúv, ale napríklad ani s vysokým nárastom cien energií.


Prezidentka podpísala ďalšie mizerné zákony
Prezidentka Zuzana Čaputová nevyužila svoju možnosť a nevrátila parlamentu zákony, ktoré sú prinajmenšom sporné. Ide o novelu tlačového zákona z dielne poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka, ktorá znovu zavádza právo politikov na odpoveď. V roku 2011,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Komentár Arpáda Németha

Pacient v ohrození

Bezodkladné dofinancovanie zdravotníctva v tomto roku o 150 miliónov eur žiadajú aj zástupcovia ambulancií, nemocníc, zdravotných poisťovní aj strešnej pacientskej organizácie. Podpísali preto memorandum, v ktorom poukazujú na to, že súčasný rozpočet pre zdravotníctvo nepostačuje. Čo je však najhoršie, títo účastníci systému zdravotnej starostlivosti sa zhodli na tom, že ochrana života a zdravia občanov je podľa nich ohrozená.


Memorandum podpísali prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth, prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Mária Lévyová, Slovenská komora zubných lekárov, Zväz ambulantných poskytovateľov, výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR Katarína Kafková, vrátane šéfov všetkých troch poisťovní pôsobiacich na Slovensku.


PELLEGRINI OTVORENE: Boj proti chudobe a reforma nemocníc sú jeho prioritami na najbližšie mesiace
Zdravotníctvo bude dofinancované takou sumou, ktorá bude garantovať bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti, a zároveň treba robiť všetko pre to, aby čo najmenej ľudí robilo za minimálnu mzdu. Aj o tom dnes rozprával Peter Pellegrini v... Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | Peter Bachan, TASR

Ak sa všetci títo zhodujú, že pacient má problém kvôli chýbajúcim peniazom od vlády, občania majú naozaj problém. A ten je o to väčší, že takáto situácia sa opakuje periodicky takmer každý rok. Niet preto divu, že sa v Smere-SD nedokážu dohodnúť na reforme nemocníc, keď každý rok pripravujú deficitný rozpočet. A to nielen ten pre zdravotníctvo, ale aj ten štátny...



V Smere si nerozumejú

Aj napriek tomu, že na sume 150 miliónov EUR sa zhodli renomovaní odborníci, minister financií Ladislav Kamenický asi nerozumie, že naozaj ide o život a zabezpečovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Možno len hrá s naším zdravím nepekný poker. Podľa piatkovej správy ponúka 50 až 85 miliónov eur. A ešte žiada šetrenie.


Už o deň neskôr zasa ubezpečuje premiér, že všetko nude v poriadku. "Môžem uistiť všetkých pacientov, že o dofinancovaní zdravotníctva prebiehajú konštruktívne rokovania. Môžem garantovať, že ako sme už raz dofinancovali zdravotníctvo v tomto roku, aj teraz bude dofinancovaná taká suma, ktorá bude garantovať bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti," povedal Peter Pellegrini. Rokovania podľa neho vedú k sume, s ktorou budú spokojní všetci. Nikdy nedovolím, aby pacient nedostal informáciu alebo mu bola odmietnutá zdravotná starostlivosť kvôli tomu, že v decembri chýba niekoľko miliónov EUR," dodal predseda vlády.


Zdravie občanov nemôže poznať voľby, tvrdí Peter Pellegrini
Zdravie občanov nemôže poznať voľby, uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Peter Pellegrini s tým, že každý mesiac, o ktorý odložíme reformu zdravotníctva, znanemá, že zlepšenie zdravotníctva príde neskôr.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2019 | SITA

Nuž, nezostáva nám veriť, že sa nakoniec všetci dohodnú. Lebo naposledy riešenie problémov v zdravotníctve dopadlo tak, že pri príchode do nemocnice dostanete mydielko a toaletný papier ako darček od vlády. Ale ak budú chýbať peniaze na platy a energie, môže sa vám stať, že ostanete s tým balíčkom sedieť na posteli zababušený v kabáte, bez zdravotnej sestry a bez lekára.